fallback

Първанов обяви, че може да предложи и референдум за ГМО

Президентът потвърди позицията си, че ще упражни правото си на вето на промените в Закон за ГМО, ако това се налага

15:31 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Ако се наложи, президентът Георги Първанов ще прибегне до правото си да предложи на Народното събрание произвеждане на национален референдум по въпроса „за” или „против” запазване на забраните за освобождаване в околната среда на генетично модифицирани организми (ГМО).“ Това се казва в разпространена днес от прессекретариата на държавния глава негова позиция относно предлаганите промени в Закона за генетично модифицирани организми.

Президентът изразява принципна позиция, че законодателната уредба за използване на ГМО в България и провежданата политика трябва да останат консервативни и рестриктивни, основани на принципите на предпазливостта и превантивността.

Според Първанов промените в действащия закон трябва да се ограничат главно до прецизиране на правилата за работа с генетично модифицирани микроорганизми в контролирани условия, с което да се изпълни задължението за пълно и точно въвеждане на европейското законодателство.

Премахването на забраната за генетично модифициране на традиционни за страната ни култури като маслодайна роза, пшеница, лоза, тютюн, зеленчукови и овощни култури ще бъде грешна стъпка и ще промени необратимо развитието на селското ни стопанство, се посочва в позицията.

Георги Първанов потвърждава позицията си, че ще упражни правото си на вето, ако законът за ГМО не дава необходимите гаранции за опазването на българската природа и човешкото здраве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:42 | 08.03.10 г.
fallback