fallback

БФБ: Изискванията към маржин покупките да се определят от посредниците

Пазарният оператор предлага удължаване на търговската сесия от април 2010 г., както и стартиране на ETF-и до първото тримесечие на 2011 г.

09:46 | 08.03.10 г.

БФБ-София предлага изискванията към маржин покупките да не бъдат същите като тези към късите продажби и покупките на кредит да бъдат оставени в ръцете на инвестиционните посредници, които да определят критериите за сключването им.

Това се предвижда в стратегията за развитие на капиталовия пазар до 2012 г., оповестена днес от пазарния оператор.

От БФБ-София ще искат цялостна промяна на наредбата за късите продажби и маржин покупките, както и разширяване на клиринговите функции на Централен депозитар до края на 2010 г. До края на второто тримесечие на 2010 г. ще са готови предложенията на БФБ-София за нормативните промени по отношение на късите продажби.

Основен проблем според БФБ-София е регулирането на процесите на заемане на ценни книжа и следене на стойността на обезпечението.

БФБ-София си дава срок до първото тримесечие на 2011 г. да подготви условията за въвеждане на борсово търгувани фондове (ETFs), като работна група по проблема работи от 2009 г. Постигането на тази цел обаче не зависи само от борсата и срокът е ориентировъчен.

До последната четвърт на 2011 г. се предвижда възможност за стартиране на фючърси и опции, включително лихвени фючърси на база държавните ценни книжа.

Борсата ще работи и за трансграничен клиринг и сетълмент, тоест приключване на сделки на БФБ-София в чужди депозитари.

За да повлияе положително на имиджа на БФБ-София, ръководството обмисля да удължи търговската сесия, която сега е сред най-късите сред пазарите в Европейския съюз. Удължаването на сесията е логично и с оглед на засилването на корелацията между местния пазар и тези в Западна Европа и САЩ. След консултации с пазарните участници БФБ-София може да удължи сесията си от края на април 2010 г.

Пазарният оператор обмисля и въвеждане на различни такси за посредниците в зависимост от оборота им, както и различни такси за емитентите в зависимост от ликвидноста им.

До края на второто тримесечие на 2010 г. БФБ ще инициира срещи с Министерството на финансите и други представители на правителството за осигуряване на възможност за листване на пакети от атрактивни държавни дружества на БФБ-София, най-вече на тези от структурата на Български енергиен холдинг.

БФБ-София се ангажира да предприеме стъпки за преобразуване на БФБ-София в публично дружество, при положение че това съвпада със стратегията за приватизация на държавния дял в капитала на БФБ-София, както и вижданията на потенциалните стратегически инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:04 | 29.08.22 г.
fallback