fallback

Бизнесът иска отмяна на указанието за осигуровките на съдружници във фирми

Асоциация плаши с протести, ако указанието на НАП не бъде отменено

16:01 | 06.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководството на Националната асоциация на българския бизнес настоява да бъде отменено указанието на Националната агенция за приходите (НАП), което задължава всички вписани в регистрите управители на дружества да се осигуряват като такива, без оглед на това дали съществува договор за възлагане на управление със съответния управител и дали е уговорено управителят да изпълнява функциите си без възнаграждение.

Ако указанието не бъде отменено от асоциацията информират, че ще излязат на протест на 15 март, се казва в становище на асоциацията. То е подписано от председателя на асоциацията Светлозар Николов и е адресирано до финансовия министър.

Асоциацията на Николов е същата, която организираше протести срещу високите лихви на банките и по време на гръцката блокада заплаши, от своя страна, да блокира всички гранични контролно-пропускателни пунктове между България и Гърция.

Според асоциацията с указанието на НАП се задължават собствениците на еднолични дружества да се осигуряват и внасят във фондовете на ДОО вноски едновременно по две основания - по договор за управление и контрол и като самоосигуряващи се лица.

„Указанието е поредния удар, който нанасят върху малкото оцеляващи в кризата работещи фирми, състоящи се от двама-трима съдружници, освободили служителите си поради невъзможност да заплащат труда им и съвместяващи по няколко длъжности, за да могат да съществуват“, пише още в становището на асоциацията до финансовия министър.

Според организацията указанието противоречи на конституцията и на влезли в сила решения на Върховния административен съд, третиращи материята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 02.09.22 г.
fallback