fallback

Дянков: От март приходите на митниците започват да растат

За 2009 г. размерът на събрния акциз върху тютюневите изделия е 1,77 млрд. лв., което е ръст от 3,1% на годишна база

15:17 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите на Агенция „Митници“ през месеците ноември 2009 г. - февруари 2010 г. са ниски, защото това е периодът на „дъното“ на кризата за България и предвижданията са от март, когато се очаква да се забележат първите признаци на излизане от кризата, и приходите на митниците да нараснат.

Това стана ясно от думите на министъра на финансите Симеон Дянков при отговора му днес на депутатски въпрос.

Той допълни, че след като за посочените четири месеца вносът има спад на годишна база с 31-38%, не би могло размерът на събраните акцизи и ДДС да расте.

Финансовият министър посочи, че за 2009 г. размерът на събрания акциз върху тютюневите изделия е 1,77 млрд. лв., което е ръст от 3,1% на годишна база, като в същото време потреблението на цигари като цяло е паднало с 14%.

В тази връзка депутатът Корнелия Нинова (Коалиция за България), задала въпроса към Дянков, коментира, че посочената стойност не се дължи на повишена събираемост от страна на митниците, а на факта, че размерът на акциза върху цигарите беше повишен от 2009 г.

От своя страна, в подкрепа на реформите, правени в митниците по инициатива на новото ръководство на Министерството на финансите, Дянков изтъкна, че само за първите два месеца на тази година за заловени контрабандни пратки цигари, колкото през цялата 2008 г.

Във връзка с борбата с контрабандата на стоки през границата, в т.ч. и пратки цигари, финансовото министерство води преговори със Световната банка за финансиране закупуването на ново техническо оборудване за проверки, съобщи министър Дянков. А от тази седмица Агенция „Митници“ вече разполага с нов мобилен скенер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 11.09.22 г.
fallback