fallback

Разследват фармацевтични компании за манипулиране на обществени поръчки

Сред проверяваните са Софарма Трейдинг, Хигия, Рош България и др.

10:30 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и е започнала разследване на евентуално забранено споразумение с цел манипулиране на процедура за възлагане на обществена поръчка за доставка на определени лекарства, съобщиха от комисията.

Компаниите, които са обект на разследването, са „Алта Фармасютикълс” ЕООД, „Софарма трейдинг” АД, „Хигия” АД, „Търговска лига – Национален аптечен център” АД, „Булрей и Ко ООД”, „Елфарма” АД, „Рош България” ЕООД, „Джонсън и Джонсън” ООД и „Алкалоид” ЕООД.

Производството пред комисията е образувано след постъпило писмо от министъра на здравеопазването във връзка с получени еднакви ценови предложения от участници при провеждането на процедури за доставка на лекарства за лечение на заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.

Въз основа на данните, представени в писмото, комисията е направила предварителна проверка по документи за сходни обществени поръчки в периода 2006 г. – 2009 г. по провеждани от здравното министерство процедури по възлагане на обществени поръчки, отнасящи се до определени лекарства.

Резултатите от предварителната проверка са показали, че има основателни съмнения за евентуално нарушение и дават достатъчно индикации за образуване на производство пред КЗК.

Ако в хода на проучването бъдат установени доказателства за действително извършено нарушение, на дружествата ще бъдат предявени твърдения за това, след което те ще имат минимум 30–дневен срок, за да подготвят защитата си, включително и чрез използване на правото на изслушване пред КЗК.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:58 | 07.09.22 г.
fallback