fallback

Според левицата закриването на социалния фонд е престъпление

Това е изключително успешна и прозрачна структура за усвояване на средства от Световната банка и всички проекти са под строг контрол, казват от Коалиция за България

13:38 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

В условията на растяща безработица закриването на работеща структура като Социалния инвестиционен фонд (СИФ), която усвоява пари, е престъпление, смятат от ПГ на Коалиция за България. Поводът за коментара е предстоящото обсъждане на второ четене на законопроекта за закриване на СИФ.

Депутатът от левицата Драгомир Стойнев посочи, че над 430 хил. души са намерили препитание по проекти на фонда. Това е изключително успешна и прозрачна структура за усвояване на средства от Световната банка и всички проекти са под строг контрол, отбеляза той, цитиран от БТА.

Стойнев цитира писмо от КНСБ, в което също се настояват за преразглеждане на решението за закриване на СИФ.

Според депутата няма дублиране на дейността на СИФ и на Министерството на труда и социалната политика. Може би основната цел е да се промени ръководството на Социалния инвестиционен фонд, коментира Стойнев.

Мая Манолова от Коалиция за България предположи, че управляващите желаят да узурпират ръководството на този орган и да предоставят средствата на „послушни“ кметове или на такива, близки до сегашната изпълнителна власт и на лоялни ръководители на социални домове.

Тя отбеляза, че се предлага СИФ, в чието ръководство участват представители на синдикатите, работодателите и на държавата, да бъде заменен от администрация на Министерството на труда и социалната политика.

По думите й това противоречи на указанията на министър-председателя Бойко Борисов за публичност и прозрачност при усвояването на европейските средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:32 | 10.09.22 г.
fallback