fallback

За издаване на лицензи за строителство на ВЕИ ще искат договори с банки

Инвеститорите ще трябва да представят и договори с ЕРП за присъединаване към мрежата

12:12 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

За издаване на лицензия „под условие“ за изграждане на съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) вече ще се изисква и представянето на договор с банка за кредитиране на проекта или документ от Управителния съвет на съответната фирма, че сама ще финансира съоръженията.

Това предвиждат част от предлаганите от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) промени в Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, които предстои да бъдат обсъдени и окончателно приети. Досега се изискваше само „писмо за намеренията“ на банка или друга финансова институция, което не е обвързващо за отпускане на кредит.

Лицензията за строежа на инсталации с ВЕИ (вятър, слънце, мини-ВЕЦ и др.) по принцип се издава „под условие“, поясниха за Investor.bg от бранша, а когато съответните съоръжения са изградени изцяло и се види каква е практическата им мощност, се издава окончателната лицензия.

ДКЕВР предлага графикът със сроковете на строителство на енергийния обект (което се изисква и сега) с ВЕИ, който се съдържа в заявлението за кандидатстване за лицензия, вече да бъде обвързан с инвестициите, които ще бъдат направени по години.

От ДКЕВР се мотивират, че с предлаганите изменения в разпоредбите на наредбата се цели, от една страна, заявителят да представи достатъчно финансови гаранции за реално изпълнение на инвестиционният проект, а от друга страна, да се въведат по-конкретни изисквания, свързани с доказването на финансовите възможности на заявителя (респективно собствения и привлечения капитал).

Друго съществено предложение при лицензирането на съоръжения с ВЕИ предвижда към заявлението за лицензиране отсега нататък задължително да се прилага „предварителен договор с преносното (НЕК) или разпределителното предприятие (ЕРП) за присъединяване към мрежата”. Прилагането на тези документи във всички случаи ще гарантира, че изграденият енергиен обект ще бъде присъединен към мрежата, смятат от ДКЕВР.

От държавния регулатор предвиждат още в случаите, когато по Закона за енергетиката за издаване на разрешение за строителство на обект за ВЕИ се изисква и оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) или други екологични разрешителни, то тези документи пряко да се прилагат съм заявката за кандидатстване за лицензия пред ДКЕВР. Досега можеше да се представи само декларация, че са направени съответните екологични експертизи.

Във връзка с предлаганите промени при лицензиране изграждането на съоръжения с ВЕИ собственици на такива инсталации коментираха за Investor.bg, че по принцип са съгласни с тях и че подобни изисквания, дори по-строги, има и в другите страни от Европейския съюз.

В средата на януари министърът на икономиката и енергетиката коментира, че част от проектите за изграждане на електроенергийни мощности с възобновяеми енергийни източници се започват само за да бъдат продадени по-късно с печалба.

От своя страна, в края на януари министърът на околната среда и водите заяви, че ще бъдат въведени допълнителни изисквания за новите проекти с ВЕИ, тъй като това ще има по-добър ефект от временното спиране на приемане на заявления до средата на годината, както първоначално предвиждаше да направи екологичното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
fallback