fallback

Преглед на печата за 3 март

08:45 | 03.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Военен завод минава на 4-дневна работна седмица в. Сега

Военният завод "Терем Хан Крум" Търговище минава на 4-дневна работна седмица и ще почива всеки петък през март, обяви пред "Фокус" синдикалният лидер от КТ "Подкрепа" Витан Вълчев. Така ще се намалят разходите от фонд "Работна заплата", както и за отопление и други консумативи.

Идеята обаче предизвика проверка на Главна инспекция по труда (ГИТ), тъй като в българските закони не е регламентирана 4-дневна работна седмица. "Чух за тази идея и, честно казано, за нас е изненада. Ще направим със сигурност проверка, макар че вероятно става въпрос само за намерение", каза пред "Сега" шефката на ГИТ Румяна Михайлова. По Кодекса на труда работната седмица в България е петдневна. При четири дни се губи един ден трудов стаж. "Това носи по-големи загуби от социалноосигурителни права, отколкото ако се работи по пет дни, но с намалено работно време", обясни специалистът по трудово право Чавдар Христов.

Кутия "Виктори" става 4.60 лв. до месец в. Сега

Най-масовите цигари "Виктори" до месец ще струват 4.60 лв. за кутия. Тази цена вече е регистрирана от "Булгартабак" в регистъра на тютюневите изделия към Министерството на финансите. В момента тези папироси все още струват по 3.60 лв.

Дамските "Ева" също ще скочат с 1 лв. до 4.50 лв. за кутия. Цената на всички разновидности на "Средец" ще закове 4.40 лева, което е с 90 стотинки повече. ММ blue ще струва 4.60 лв. вместо 3.70 лв.

Над 50 млн. лв. ще инвестира „Софийска вода” тази година в. Новинар

През тази година „Софийска вода” ще инвестира 50,74 млн. лв., съобщи Добромир Симидчиев, директор „Капиталови дейности” в дружеството. От тях 28,74 млн. лв. са собствено финансиране, а останалите – заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Най-много пари компанията ще отдели през годината за подобряване на водоснабдяването и канализацията на София. Общата сума на несъбраните вземания на дружеството е малко под 50 млн. лв., като основният длъжник са домакинствата.

Васил Найденов става изряден платец в. Стандарт

Поп звездата Васил Найденов се договори с НАП, става изряден данъкоплатец. Изпълнителният директор на приходната агенция Красимир Стефанов се срещна днес с Васко и импресариото му Ивайло Манолов. Срещата бе провокирана от многобройните публикации в медиите за данъчните задължения на естрадната звезда, съобщиха официално от НАП.

Шефът на агенцията обаче отказа да коментира данъчните нарушения на певеца, тъй като и към момента проверката на авоарите на Найденов не била приключила. Затова всякакви публични твърдения по този повод са неуместни.

Постигнахме договореност с Васил Найденов да плати всички свои неплатени дългове към държавата и в бъдеще да работим съвместно за подобряване на данъчната дисциплина в развлекателния бранш, разкри обаче директорът на НАП.

Певецът обяви, че оказва пълно съдействие на ревизорите и е готов да предостави всяка необходима информация, включително подробни извлечения от банковите си сметки.

Наши хакери печелят $29 милиона в. Стандарт

US фирма "наела" български хакери, които удряли сайтове за продажба на билети и изкупували над 1,5 млн. билети за концерти на известни музиканти и най-търсените спортни събития. Измамната схема е действала от 2005 до 2009 г. и донесла на фирмата чиста печалба от $29 млн., предаде Си Ен Ен.

Тримата заподозрени американци Кенет Лоусън, Кристофър Кирш и Джоел Стивънсън са се предали в понеделник, четвъртият Файсал Нахди в момента е извън страната, но е издадена заповед за арест. Обвинителният им акт е от 43 точки и ако бъдат признати за виновни, могат да лежат 20 години зад решетките.

Разследването започва, след като феновете на Брус Спрингстрийн се оплакали, че всичките билети за концерта му през 2008 г. в Ню Йорк били изкупени секунди след като били пуснати в продажба. Така се е действало и с концерти на Бон Джоуви, Барбара Стрейзънд, хитови постановки на Бродуей или мачове от баскетболната или бейзболната лига.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:38 | 13.09.22 г.
fallback