fallback

ДКЕВР: Увеличението на цената на тока ще е по-ниско от исканото от ЕРП-та

В условията на криза би трябвало цените на електроенергията много по-плавно да се вдигат, смята председателят на комисията

13:47 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Исканите от електроразпределителните дружества повишения на цената на тока от 1 юли могат да бъдат намалени, каза днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Преди дни от ЕВН съобщиха, че предложението им за поскъпване на тока за бита е средно с близо 3%, предложението на Е.ОН е за средно увеличение от 11,6%, а ЧЕЗ предлага поскъпване с 9,4 на сто. И от трите дружества уточниха, че това не са окончателните им предложения до ДКЕВР за цените на тока от 1 юли.

В условията на криза би трябвало цените на електроенергията много по-плавно да се вдигат или най-малкото - да запазват нива, които са напълно приемливи, както за икономиката, така и за бита, коментира Ангел Семерджиев, цитиран от БТА. Той допълни, че според ДКЕВР електроенергийните дружества имат още неизползвани резерви и те трябва да бъдат открити, както ги е призовал регулаторът още преди подавенето на предварителните предложения за цените на тока.

Всеки разход на дружествата ще се разглежда по елементи, ще подлежи на доказателства и, ако няма такива, подходът ще е рестриктивен, каза Семерджиев. Нямаме намерение да признаваме разходи, които дружествата не знаят за какво са или не са за дейността им, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
fallback