fallback

ЕК изиска контрол над руските инвестиции в АЕЦ Белене

Според еврокомисаря по енергетиката ЕС иска „хармония“ в проекта, както и участие в него

11:09 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гюнтер Йотингер. Снимка: МС

Бъдещите инвестиции в АЕЦ Белене, включително и вложенията от Русия, ще се съгласуват с Европейската комисия (ЕК). Това стана ясно от изявленията пред журналисти на премиера Бойко Борисов и новия еврокомисар по енергетика Гюнтер Йотингер, който е на посещение в България.

По думите на Йотингер ЕК познава сключените договори във връзка с АЕЦ Белене и държи те да се изпълняват. „Но във всички големи енергийни проекти на страни от ЕС ние имаме подчертан интерес за европейско участие.“

През следващите седмици предстоят интензивни разговори между България и комисията, за да могат позициите на България и ЕС „да бъдат доведени до хармония“, каза еврокомисарят, без да уточнява какво точно има предвид.

По думите му диалогът ще е на базата на съществуващите договори, направените инвестиции, пазарната ситуация и възможността за привличане на други частни инвеститори в атомната енергетика на България.

Позицията, до която ще се стигне след разговорите, ще се съгласува и със САЩ и Русия.

В областта на големите енергийни проекти България ще координира стъпките си с ЕС и ще предприема действия, които са толерирани от ЕС, коментира Бойко Борисов. „ЕК не иска да понасяме загуби от евентуалното нереализиране на строителството на централата и в бъдеще България ще търси европейски инвеститори“.

Борисов припомни, че загубите на България от евентуално разваляне на договора с руския изпълнител Атомстройескспорт може да достигнат 2 млрд. евро.

Относно обмисляното строителство на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ Козлодуй премиерът каза, че това е отделен проект и не може да замести АЕЦ Белене.

Бойко Борисов съобщи и че в петък в Брюксел страната ни ще подпише договор с ЕК за отпускането на около 80 млн. евро за строителството на междусистемната газова връзка между България и Сърбия.

Относно "Южен поток" европейският комисар по енергетиката коментира, че ЕК подкрепя този газопровод, при условие че отговаря на техническите стандарти на Европейския съюз. По думите на Гюнтер Йотингер се смята, че газопроводът е полезен, тъй като увеличава капацитета на газопреносната система за ЕС.

За "Набуко" Йотингер каза, че проектът трябва да се реализира „само ако се стигне до ситуация, в която всички да печелят“ - и доставчици, и транзитни страни, и страни получатели на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 19.08.22 г.
fallback