fallback

Преглед на печата за 2 март

08:28 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дянков се притеснява дали изтичат средства към банките в Гърция

в. Дневник

Финансовият министър Симеон Дянков е поискал "допълнителна техническа помощ от европейските финансови институции дали има изтичане на средства към Гърция от гръцките банки, опериращи на българския банков пазар", съобщи той, цитиран от БТА.

"До три седмици трябва да получа такова уверение или ще продължа още повече да се притеснявам", е казал Дянков. България е взела мерки да предотврати изтичането на капитали от поделенията на гръцките банки към централите им, каза пък премиерът Бойко Борисов, цитиран от "Ройтерс".

Представители на гръцки банки в България коментираха пред "Дневник", че няма изтичане на средства.

Минаваме на четиридневна работна седмица

в. Новинар

В България да се въведе четиридневна работна седмица, предложиха от Икономическия и социален съвет (ИСС). Това е антикризисна мярка, която временно може да възстанови заетостта в страната. Тя може да се приложи в предприятия, в които работодателите предвиждат съкращаване на персонала заради намалели приходи, обясниха икономисти.

Условие е и работникът да се съгласи с пропорционалното намаление на заплатата, съответстващо на работното време. Чрез четиридневната работна седмица може да се избегне освобождаването на служители, добавиха от съвета. Мярката е въведена в Малта и в някои сектори в Германия.

Строителят на магистрала "Люлин" иска още 70 млн. евро

в. Сега

Турският консорциум "МАПА-Ченгиз", който изгражда магистрала "Люлин", иска още 60-70 млн. евро, съобщи вчера регионалният министър Росен Плевнелиев. Консорциумът неотдавна предяви 38 претенции към държавата въпреки закъснението от около 1 година, с което действа. Исканията са свързани с непреместени газови тръби, забавяне с отчуждителните процедури и издаването на строително разрешително, необходимост от препроектиране и др. Според Плевнелиев изпълнителят е в много изгодна позиция и при всички случаи може да обоснове исканията си.

Пререгистрирана в Русе фирма дължи 62 млн. лв на италианската държава

в. Дневник

Публичните изпълнители на Националната агенция по приходите /НАП/ в Русе ще работят по 8 поръчки от колегите им в приходните администрации от Европейския съюз. По тях трябва да се предприемат действия за събиране на общо 62, 340 млн. лв, съобщиха от поделението на ведомството в града.

Работата по една от поръчките изисква събирането от една фирма на сумата от 61, 687 млн. лв. Това задължение е било натрупано в Италия, където първоначално е регистрирано и работило дружеството, което после е било пререгистрирано в България с русенски адрес.

Екоминистерството проверява концесията на ски-зона Банско с години закъснение

в. Дневник

Министерството на околната среда е разпоредило измерване на площта, ползвана от концесионера на ски-зона Банско фирма "Юлен" в Национален парк "Пирин". Това каза пред "Дневник" шефът на парка Георги Грънчаров по повод сигнал до институциите и медии, изпратен през почивните дни, според който "Юлен" нарушава концесионния си договор, използвайки повече земя от позволеното й.

Сигналът за незаконна държавна помощ в управлението на ски-зоната, подписан от гражданина Т. Геров, беше изпратен до министър-председателя, главния прокурор, министерствата на финансите и на околната среда, парламентарната комисия по корупция и няколко национални медии.

Българи влагат в злато на борсите

в. Стандарт

Българите залагат все по-често на инвестиции на фондовите и стоковите борси извън страната. Там рискът е по-голям, но има по-големи възможности за печалби. През 2009 г. българските инвестиции в чуждестранни фондове се увеличават със 72% до 295 милиона лева, сочи статистиката на БНБ. Действително се увеличава търсенето от страна на български инвеститори към чуждестранни фондове и се очаква затвърждаване на тази тенденция и през 2010 г., коментира пред "Стандарт" Димо Димов от "Карол". По думите му това е добра алтернатива, при положение че фондовата борса у нас не предлага достатъчно атрактивни възможности на инвеститорите заради ниската ликвидност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 02.03.10 г.
fallback