fallback

Как се стига до листване във Варшава

Това обясниха от полската борса и от Уникредит Булбанк

08:37 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Възможностите, които произтичат от двойното листване на български компании на полската борса, не бива да бъдат подценявани. Това посочи ръководителят на институцията Людвиг Соболевски на среща във Варшава с медийното участие на Investor.bg.

Споразумението, постигнато с Уникредит Булбанк за трансфер на акции към борсата във Варшава е ключова част от стратегията на институцията. Според Соболевски то ще позволи на всяка една компания да попадне в полезрението на големи инвеститори, тъй като полската борса е най-големият пазар в региона на ЦИЕ.

Процедурата по двойно листване се състои от няколко етапа, първият от които е формалното изразяване на волята на акционерите на дадена компания нейните акции да бъдат пуснати за търговия във Варшава. Това става с решение на Общото събрание на акционерите. Следващата стъпка е уведомяване на борсата във Варшава и полския депозитар за намеренията, в резултат на което започват разговори с депозитаря в страната, където компанията вече е листната. След това се изготвя проспект, който трябва да бъде одобрен от полската комисия по финансов надзор.

Получаването на разрешение за листването на компанията на борсата във Варшава е последвано от прехвърляне на акциите към полския депозитар, след което търговията може да се осъществява без проблем.

Мястото на Уникредит Булбанк в процеса е съществено, като на практика финансовата институция осъществява самия трансфер на акциите. За да бъде извършен такъв трансфер, е необходимо акционерите на компанията да наредят на брокера си да прехвърли акции по сметка на полския депозитар в Уникредит.

От полския депозитар следва инструкция към Булбанк за получаване на акциите с гаранцията, че депозитарят ще ги държи за сметка на продаващата страна. По този начин се гарантира, че с трансфера на акциите няма да се стигне до изменение на акционерната структура.

Когато всичко това бъде изпълнено, процедурата се счита за приключила и двойното листване е факт, посочиха представители на Булбанк, които взеха участие в срещата.

Още по темата:

Интервю с изпълнителния директор на Полския депозитар

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 10.09.22 г.
fallback