fallback

Над 80% от потенциала ни за иновации концентриран около София

България трябва да покаже, че може да приоритизира с качествени проекти и това трябва да стане национална кауза, каза Росен Плевнелиев

13:02 | 01.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Повече от 80 на сто от иновационния потенциал на икономиката на страната е концентриран в Югозападния район - около София. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството по време на иновационен форум в столицата.

„Европа очаква от нас иновациите да бъдат един от трите топприоритета за управлението на следващите десетки милиарди евро“, каза Плевнелиев.

По думите му България трябва да покаже, че може да приоритизира с качествени проекти и това трябва да стане национална кауза.

Министърът съобщи, че за следващия стратегически период на усвояване на евросредствата - 2014-2020 г., трябва да бъдат променени приоритетите, като те ще бъдат енергийната ефективност и иновациите. По думите му въпросът ще бъде доколко България този път ще иска да бъде добре подготвен играч от 1 януари 2014 година.

Според министъра предпоставка за това е страната да се съобразява освен със стратегията на ЕС-2020, да подготви и своята стратегия - БГ-2020, и то в сферата на иновациите. Той посочи че правителството не може да препрограмира периода 2007-2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 03.09.22 г.
fallback