fallback

Преглед на печата за 27 февруари

08:30 | 27.02.10 г.

МВФ: България няма избор, освен бързо да влезе в еврозоната в. Дневник

"За малки и много отворени икономики с фиксиран курс на валутите - трите балтийски и България - реално няма друга алтернатива, освен да търсят колкото се може по-скоро членство в Единния валутен съюз." Това заявява в статия в личния си блог шефът на Европейския департамент на Международния валутен фонд (МВФ) Марек Белка.

Публикацията му "Европа: Поуките от кризата" съвпада с финала на двуседмичната визитата в София на мисията на МВФ за България, която приключва в понеделник. В действителност статията обобщава шест публикации на Белка от последните месеци, като цитатът за България e от негова статия от 1 февруари.

Строителните компании не са получили нито лев от дължимите от държавата им 80 млн. лв. в. Дневник

Държавата не е превела нито лев на строителните компании от средствата, които им дължи през февруари, съобщиха от Строителната камара. Съгласно подписаното споразумение с министерствата на финансите и на регионалното развитие строителните фирми трябваше да получат 80 млн. лв. Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев също потвърди, че през февруари няма плащания към фирмите.

Не е изпълнено и споразумението за януари, когато строителите трябваше да получат 40 млн. лв. За януари са разплатени 38.7 млн. лв. на фирмите, каза Плевнелиев. Той посочи, че министерството има пълна готовност да преведе средствата на компаниите, стига да ги получи от финансовото министерство. Разплащането с фирмите става на базата на одобрени списъци от ведомството на министър Симеон Дянков.

България предлага на Румъния още два моста над Дунав в. Дневник

България предлага на Румъния да се изградят още два моста над Дунав, които до свържат Оряхово с Бекет и Силистра с Калараш. Предложението за подписване на споразумението е от преди година, като в момента се чака решението на Румъния по въпроса, каза Валентин Радомирски, посланик на България в Румъния. Румънският премиер Емил Блок, който е на официално посещение в България по покана на министър - председателя Бойко Борисов, не посочи конкретна дата кога ще са готови с отговор на офертата. Блок обаче обеща, че вече ще виждаме двамата премиери много често в решаването на общи въпроси.

Дянков е готов да отвори "икономическите досиета" в. Сега

Вицепремиерът Симеон Дянков заяви вчера, че ако парламентът поиска от него, е готов да отвори досиетата на всички приватизационни сделки за 10 години назад. Така той щял да изпълни призива на президента Георги Първанов от миналата седмица да се отворят "икономическите досиета на прехода".

"В момента ние отваряме "данъчните досиета", като се извършват проверки с 10-годишен период назад. Ако парламентът поиска от МФ да отвори икономическите досиета, за които говори Георги Първанов, и да бъдат проверявани приватизационни сделки, ние сме готови да сформираме екипи. Но до момента към министерството няма такъв иск", заяви Дянков в Пазарджик.

Антикризисните компенсации не стигнаха за 1800 работници в. Сега

Средствата, определени от държавния бюджет за компенсации на работници и служители, минали на непълен работен ден, вече са изчерпани, съобщиха от Агенцията по заетостта. Така 1800 работници от общия брой, за който са кандидатствали фирмите, остават без бонуси. Тази година бяха предвидени 3 млн. лв. за изплащане на до 120 лв. на хора, принудени да минат на намалено работно време. През 2009 г. бюджетът на програмата беше двоен.

Зам.-министър поема НОИ в. Сега

Социалният зам.-министър Христина Митрева потвърди официално пред БНР, че тя е номинацията на министър Тотю Младенов за нов управител на осигурителния институт. Най-вероятно тя ще поеме за 4 години институцията. Изборът трябва да е идната седмица. Митрева уточни, че ще продължи да работи с Тотю Младенов като експерт.

Българите луди по круизи в. Стандарт

Круиз мания разтресе родните туристи. Интересът на българите към обиколките по вода многократно се е засилил, твърдят туроператори. Причината е, че през последните една-две години луксозните ваканции по море могат да се купят на изключително изгодна цена. Компаниите предлагат отстъпки за ранни записвания, както и промоции до изчерпване на местата в дадена класа, обясни Ирина Найденова от "Александър тур". Сред хитовите предложения е обиколка на Обединените арабски емирства по вода. Седмичното плаване започва в Дубай и струва около 900 евро, обясни тя.

Данъчен финт “Бентли” в. Стандарт

Баровците измислиха нов начин да крият доходи. Вместо да обясняват покупките на луксозни вещи с пари назаем от приятели, те твърдят, че живеят в охолство от подаръци. Ако бентлито и диамантите са дарение, не е нужно да се обявяват в данъчната декларация. Това гласят указания на Националната агенция за приходи, разпратени до инспекторите в цялата страна. Заемът обаче трябва да се запише в документа дори да е получен от брата или шурея. Така за държавата ще останат скрити луксозните коли и яхти за любовниците и съпругите, докато данъчните не им спретнат ревизии.

Домоуправителите няма да се регистрират, че събират лични данни в. Новинар

Управителите на етажната собственост няма да са длъжни да се регистрират като администратори на лични данни в комисията за защита на личните данни, съобщиха от контролния орган. Според Закона за етажната собственост всяка жилищна кооперация трябва да проведе общо събрание, на което да избере домоуправител, който да събира личните данни на живеещите в домова книга и като такъв да се регистрира в комисията. Така чрез решението на комисията лицата, които ще събират лични данни в домовата книга, ще събират само трите имена на собственика, на членовете на неговото домакинство и на обитателите, както и самостоятелния обект и началната дата на нанасяне в апартамента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:30 | 05.09.22 г.
fallback