fallback

ЕВН предлага вдигане цената на тока за бита от юли с 3%, а Е.ОН – с 12%

Предложенията на електроразпрледелителните дружества не са окончателни

16:53 | 26.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

ЕВН България и Е.ОН България внесоха днес в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложенията си за нови цени на електроенергията от 1 юли 2010 г., съобщиха от дружествата.

Предложението на ЕВН (захранващо Югоизточна България) предвижда средното повишение на цената на електроенергията да бъде между 2 и 3%.

От дружеството поясняват, че предложените нови тарифи отразяват официално обявената за 2009 г. инфлация в страната, както и изпълнението от дружеството на задълженията, свързани с прилагането на мерки за повишаване на енергийна ефективност.

Към настоящия момент ЕВН България обаче не може конкретно да се ангажира какво ще е реалното поскъпване на електроенергията за крайния клиент, тъй като дружеството не е запознато с искането за корекция на цените на производителите, на Националната електрическа компания (НЕК) ЕАД и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), допълват от ЕВН.

Оттам все пак са изчислили, че на база на сегашните цени на електроенергията при търговия на едро, стойността на консумираната електроенергия за едно домакинство ще се увеличи с 2,93 %.

Същевременно ЕВН България Топлофикация ЕАД ще поиска повишение и на цената на топлоенергията от 1 юли 2010 г. за Пловдив и Асеновград със 17%.

Средното увеличение на крайната цена за потребителите – стопански и битови - от 1 юли 2010 г., което Е.ОН България предлага, е 8,8%.

Предлаганото от Е.ОН увеличение на крайните цени за бита обаче е с 11,6%. Средното увеличение на дневната тарифа е с 9,72% и според статистиката на дружеството, повече от 71% от консумацията на домакинствата е именно по тази тарифа.

Предлаганото средно увеличение за стопански клиенти, присъединени на ниско напрежение, е 5,61%, а за стопански клиенти, присъединени на средно напрежение – 5,98%.

Компанията предлага намаление на част от дневните тарифи за стопански клиенти.

И двете електроенергийни дружества посочват, че е възможно да актуализират посочените от тях сега предложения за повишение на цените на тока, при евентуално покачване на цените на производителите на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 26.02.10 г.
fallback