fallback

Мини Марица-изток ЕАД сезира прокуратурата за финансови злоупотреби

Предполагаемите финансови злоупотреби в големи размери са по договор с "Явор комерс"

17:32 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

След проверка на отдел "Вътрешноведомствен финансов контрол" "Мини Марица-изток" ЕАД сезира Районна прокуратура-Раднево за предполагаеми финансови злоупотреби в големи размери по договор с "Явор комерс" ЕООД, съобщиха от пресцентъра на въгледобивното дружество.

От началото на 2010 г. от отдела са извършени над 10 проверки на материално-отговорни лица и по получени сигнали. Извършен е и предварителен контрол на над 700 фактури за извършени разходи и заявки за закупуването на материали.

Проверените заявки са редуцирани с 60 хил. лева за месец януари 2010 г., поради наличности на заявените материали и активи в складовете на държавното дружество. За констатираните нарушения виновните длъжностни лица са предложени за дисциплинарни наказания.

Извършена е мащабна проверка по изпълнението на договор, сключен между "Мини Марица-изток" ЕАД и фирма "Явор комерс" ЕООД с предмет на дейност "Автотранспортни услуги" - превоз на товари със самосвали. Към настоящия момент проверката е изцяло завършена в рудник "Трояново-север". Резултатите са документирани и събрани в два тома папки от общо 500 страници.

Проверена е всяка издадена товарителница, фактура и платени суми към фирма "Явор комерс" ЕООД за периода от сключването на договора от август 2008 до 31 декември 2009 т.

В доклада за извършената проверка са констатирани нанесени вреди за "Мини Марица-изток" в особено големи размери. В рудник "Трояново-север" проверяващите са установили, че транспортът на товари се извършва с камиони на фирмата, които не са включени в договора и в приложения към него опис на камиони.

Със същите автомобили са извършвани автотранспортни услуги, за които "Мини Марица изток" е вече извършила плащане на фирмата. Вероятно са правени замени на повредени товарни камиони, но не са са спазени клаузите на договора да бъде изискано и получено изрично писмено съгласие от възложителя за замяната на едни камиони с други.

Констатирани са и значителни разлики в полза на частната фирма между полезния товар на камионите, деклариран от фирмата при сключването на договора, и полезния товар на същите камиони.

Това е посочено в свидетелствата им за регистрация, дадени от КАТ.

В резултат на проверката сключеният договор с фирма "Явор комерс" ЕООД е преустановен на 10 февруари тази година, въпреки че крайният срок на договора е август 2011 г.

Дисциплинарни наказания ще бъдат наложени на всички длъжностни лица, упражняващи контрол по изпълнението на договора.

В този момент продължава проверката по изпълнението на договора за изминалия период на територията на рудник "Трояново 1".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:30 | 04.09.22 г.
fallback