fallback

БНБ либерализира капиталовата адекватност в унисон с евродирективите

Печалбата на банките ще влиза в капиталовата база без провеждане на общо събрание

17:09 | 25.02.10 г.

Печалбата на банките от текущата и предходната година ще влиза в капиталовата база без провеждане на Общо събрание на акционерите, се казва в прессъобщение на БНБ.

Досега няколко банки свикваха извънредни Общи събрания на акционерите за одобрение на отчет и одиторски доклад, на които да се одобрят отчетите им за част от текущата година и съответната печалба да бъде добавена към капиталовата база.

Промените влиза в сила с приетите от Управителния съвет на БНБ промени в Наредба №8 за капиталовата адекватност на кредитните институции.

Настоящите изменения и допълнения в Наредба №8 на БНБ продължават антицикличната политика в регулирането на дейността на банките в България, като се очаква тези стъпки да допринесат за оптимизиране на процеса по капиталово бюджетиране на банките.

Промените са насочени към хармонизиране на националните изисквания с тези на европейското законодателство и са изцяло в съответствие с изискванията на Директива 2006/48/ЕС, задължителни за прилагане от държавите-членки, заявяват от Централната банка.

Премахва се и прилаганото до момента по-строго третиране от другите страни-членки на ЕС на два от основните класове рискови експозиции съгласно стандартизирания подход за кредитен риск. Рисковото тегло на класа „Експозиции на дребно” се променя от 100% на 75%, а рисковото тегло на класа „Експозиции, обезпечени с недвижимо имущество” се променя от 50% на 35%.

С настоящите промени БНБ отменя и съществуващия формален разрешителен режим за използване на Стандартизиран подход за операционен риск, като по този начин се стимулира въвеждането от страна на банките на по-усъвършенствани подходи за управление на операционния риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 09.09.22 г.
fallback