fallback

Ще изкупят ли мажоритарните собственици държавния дял в трите ЕРП?

От Е.ОН казват, че не се интересуват от сделка, ЧЕЗ има известен интерес, а в ЕВН още мислят

17:03 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

От трите мажоритарни собственика на електроразпределителните  предприятия (ЕРП), държавните дялове в които се предвижда да бъдат предложени за приватизация, засега само ЧЕЗ България има известен интерес към възможността да увеличи дела си. Това научи Investor.bg от представител на компанията.

„Вероятно мажоритарният собственик ще има интерес от изкупуване на държавния дял, но досега нямаме никаква конкретна информация по въпроса и нищо не може да се каже със сигурност“, каза Атанас Дандаров, директор на дирекция в ЧЕЗ. Компанията снабдява с ток София, София-област и област Плевен.

Във вторник икономическият министър Трайчо Трайков съобщи, че подготовката за приватизацията на 33-процентовите дялове в ЕРП-тата вече е започнала. До този момент не са предоставени подробности за това по какъв начин и при какви условия се предвижда да се проведе продажбата.

През последните месеци бяха посочени няколко варианта, сред които предлагане на дяловете на стратегически инвеститори или на малки инвеститори, както и обединяване в една компания, която да бъде листвана на борсата.

Преди всичко друго обаче трябва да се има предвид, че според подписаните приватизационни договори трите компании (освен ЧЕЗ, това са ЕВН, отговаряща за електроразпределението в Югоизточна България, и Е.ОН – в регионите на Варна и Горна Оряховица) се ползват с предимство при продажба на държавните дялове. Според договорите при определени условия миноритарните дялове се предлагат първо на мажоритарните собственици, ако има законови предпоставки за това.

И въпреки че през 2007 г. от Е.ОН заявиха, че искат държавния дял, сега от изявленията на дружеството пред Investor.bg става ясно, че компанията е размислила.

„Е.ОН България не проявява интерес към дяловете от 33% на държавата в дружествата Е.ОН България Продажби АД и Е.ОН България Мрежи АД, тъй като компанията предпочита държавата за съакционер в тях, за да се гарантира прозрачност в работата ни в полза на обществото.“

От ЕВН България пък отговориха само, че на сегашния етап не могат да коментират участието си в покупката на държавния дял в дружеството, защото не са обявени параметрите по сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:52 | 03.09.22 г.
fallback