fallback

Fitch отново понижи рейтинга на ОББ и Пощенска банка

Това е второто понижение на дългосрочния кредитен рейтинг на двете банки за последните три месеца

15:00 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международната агенция за кредитен рейтинг Fitch намали кредитните рейтинги на Обединена българска банка (ОББ) и Юробанк И Еф Джи (Пощенска банка) за втори път през последните три месеца. Причината за това се крие в понижението на рейтингите на техните банки-майки в Гърция, чиято дейност може да бъде засегната от фискалната криза в Гърция.

Във вторник Fitch смъкна дългосрочните рискови оценки на National Bank of Greece, Efg Eurobank Ergasias, Piraeus Bank и Alpha Bank. На рейтингите на четирите банки бе поставена негативна перспектива, което означава, че скоро може да има нова редукция.

Дългосрочният рейтинг на ОББ и Пощенска банка намалява от BBB на BBB -. В същото време оценката на агенцията по краткосрочните дългови книжа на двете банки пада от F3 на F2. ОББ е подразделение на National Bank of Greece, а Пощенска банка е част от групата на EFG Eurobank Ergasias.

Според рейтинговата агенция дъщерните дружества на гръцките банки в България може да пострадат от рестриктивната фискална политика, която гръцкото правителство ще трябва да въведе, за да може да се справи с големия си бюджетен дефицит.

Това може да намали способността на гръцките банки да подкрепят своите подразделения в чужбина, което на свой ред ще окаже натиск върху тяхното кредитиране и приходи.

Рисковият профил на ОББ и Пощенска банка пострада по същата причина в средата на декември 2009 г.

Съобщението на интернет страницата на Fitch показа още, че са били намалени рейтингите не само на подразделенията на гръцките банки в България, но и на техните дъщерни дружества в Румъния и Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 04.09.22 г.
fallback