fallback

Toyota проверява над 5 хил. продадени у нас автомобила

Ще се правят корекции в педала на газта на осем модела на компанията

09:32 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Тойота Балканс“ ЕООД, вносител на Toyota за България, ще провери превантивно общо 5250 автомобила от едноименната марка, продадени у нас от официалните дилъри.

Проверката е заради установената възможност за поява на проблем с педала на газта, поради което японската компания започна да изтегля милиони автомобили по света. От компанията обявиха, че операцията може да й струва 2 млрд. долара.

У нас по време на обявената от „Тойота Балканс“ сервизна кампания ще бъдат направени корекции в педала на газта на следните 8 модела на Тойота, произведени в съответните периоди: AYGO (февруари 2005 - август 2009), iQ(ноември 2008 - ноември 2009), Yaris(ноември 2005 - септември 2009), Auris (октомври 2006 - 5 януари 2010), Corolla (октомври 2006 - декември 2009), Verso (февруари 2009 - 5 януари 2010), Avensis (ноември 2008 - декември 2009) и RAV4 (ноември 2005 - ноември 2009).

От дружеството уточниха, че е без значение дали колите са в гаранция.

„Отделно ние ще приемем и автомобили Toyota, закупени другаде в Eвропа и внесени в България, както и автомобили, внесени от САЩ“, допълниха от компанията.

Какъв точно е проблемът с педала на газта?

За да създава реалистично усещане при натиск, педалният механизъм съдържа устройство, което оказва съпротивление. При определени условия, триенето в това устройство се увеличава и е възможно педалът да започне да се натиска по-трудно, да се връща по-бавно или, много рядко, да не се върне напълно в най-горно положение.

Корекцията, която се прави в този случай, се състои в следното: в педалния механизъм се вгражда усилваща стоманена планка, чиято цел е да елиминира излишното триене, което би могло да доведе до затруднено движение на педала на газта. Ремонтът отнема около половин час.

Как решават казуса по света?

Кампанията стартира едновременно в цяла Европа, включително и в България. На Стария континент ще бъдат проверявани близо 1,8 млн. автомобила.

В същото време от централата на Toyota съобщиха, че ще изтеглят 270 хил. хибридни автомобила Prius от САЩ и Япония заради проблеми със спирачната система.

Новият хибрид Prius се продава в Япония и САЩ от май 2009 г. Над 170 хил. автомобила от този модел са били продадени в Япония и около 103 хил. - в САЩ. Общо в САЩ и Япония са подадени близо 180 оплаквания от спирачната система при автомобилите Prius от трето поколение на фона на мащабните изтегляния в цял свят на други осем модела на Тойота заради проблеми с педала на газта, отбелязва AP.

Toyota ще изтегли и 8 хил. камиона тип пикап от модела Тacoma в САЩ заради дефект в предавателния вал, произведен от подизпълнителя Dana Corporation. Този проблем засяга също Ford и Nissan.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
fallback