fallback

Търговци, администратори и ИТ специалисти търсят фирмите през февруари

Търговци се търсят главно в сферата на бързооборотните стоки, очаква се засилване на търсенето на счетоводители

09:07 | 25.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

През февруари нямаше голяма промяна спрямо януари в най-търсените от фирмите служебни позиции. Продължават да са търсени търговци от всички нива и административни служители, главно от средно ниво, сочи проучване на Investor.bg сред водещи агенции за подбор на персонал.

Като сектори от икономиката търговци се търсят главно в сферата на бързооборотните стоки, дори има и незаети позиции за изпълнителен директор. Напоследък се търсят и търговци за продажби на строителни материали и строителна техника.

От ICAP България конкретизират, че работодателите проявяват подчертан интерес за набиране на персонал за позициите: търговски мениджър, консултант продажби, търговец с инженерно образование (например за продажби на климатични инсталации за цели сгради, за което се изисква специализирано образование).

От административните позиции интересът е насочен главно към: личен асистент, маркетинг асистент, рецепционист, офис мениджър.

Търсенето на счетоводители през този месец не е така активно, както през предходния. От Synectica посочиха в тази връзка, че очакват през пролетта отново да се засили набирането на счетоводен персонал, включително ръководен.

Според Monday ИТ специалистите продължават и през февруари да са от най-търсените кадри, последвани от специалисти в обслужването на клиенти в кол-центровете.

Що се отнася до по-ниско квалифициран персонал, напоследък има заявки за търсене на готвачи за ваканционни комплекси, казаха от „Менпауър България“.

И през март търговските позиции като цяло ще бъдат най-търсени от работодателите, смятат повечето от запитаните агенции за подбор на персонал. От някои агенции очакват, че скоро ще има раздвижване при търсенето на кадри за финансовия сектор, в т.ч. мениджъри и консултанти.

Търсенето на персонал от фирмите през февруари като цяло има съвсем леко покачване спрямо януари, обобщиха от Synectica. Тази тенденция вероятно ще продължи, обаче увеличението на търсенето на кадри от работодателити ще е едва забележимо, смятат експерти от сектор „Човешки ресурси“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:26 | 28.08.22 г.
fallback