fallback

Вдигат с 5-10% минималния гаранционен капитал за застрахователи

Новите изисквания ще засегнат четири застрахователни дружества

14:59 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ще бъдат увеличени минималните размери на гаранционния капитал на застрахователните и презастрахователните дружества, което става чрез приетите промени в Кодекса за застраховането. Това стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

Актуализацията е свързана с изменението на Европейския индекс на потребителските цени.

По-конкретно, минималният гаранционен капитал за застрахователите, които извършват животозастраховане и общо застраховане - „Гражданска отговорност“, както и финансови застраховки, се повишава с 9,4% - от 6,4 млн. лева на 7 млн. лева.

Същият размер на капитала ще бъде задължителен и за презастрахователите.

Минималният гаранционен капитал за застрахователите по общо застраховане, които предлагат други видове застраховки, от 4,4 млн. лв. нараства на 4,6 млн. лева, т.е. повишението е с 4,5%.

Освен това от 2 млн. лева на 2,2 млн. лева се увеличава капиталът на каптивните презастрахователи (увеличение с 10%).

От пресслужбата на Министерски съвет уточниха, че новите изисквания към минималния гаранционен капитал практически ще засегнат четири от общо 35 застрахователни акционерни дружества, които са лицензирани на българския пазар. Техният вписан капитал ще трябва да бъде повишен с парични вноски в тримесечен срок от влизането в сила на новите изисквания.

За момента от МС не уточниха за кои четири дружества става въпрос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 11.09.22 г.
fallback