fallback

Касиерка в Агенцията за държавни вземания откраднала 3732,70 лв.

Касиерката редовно нарушавала правилата за водене на счетоводна отчетност

13:39 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бивша касиерка в регионалната дирекция в Русе на Агенцията за държавни вземания (АДВ) е уволнена, след като е разкрита извършена от нея кражба на 3732,70 лв. Това става ясно от съобщения на Националната агенция за пригодите (НАП). От началото на тази година АДВ стана част от НАП.

Касиерката присвоила сумата през миналата година.

Случаят й е предаден на Прокуратурата за търсене на наказателна отговорност.

За да се запазят доказателствата е запечатана стаята на касиерката и са направени копия на всички файлове със счетоводните архиви на бившата регионална дирекция, казват от НАП.

Проверката установила, че служителката системно е нарушавала правилата за водене на счетоводна отчетност. При преглед на касовите книги за ноември и декември 2009 г. станало ясно, че има множество корекции на цели редове и вписаните суми в тях. Освен това записите в двата идентични екземпляра на касовата книга се различавали.

Според изискванията записите и в двете книги трябва да са абсолютно еднакви и ако се наложи корекция в едната, то би следвало тя да бъде отразена и в другия екземпляр.

Освен касовите книги, касиерката е фалшифицирала и приходни ордери. Според вътрешните правила на АДВ приходните ордери са се издавали в три екземпляра – един за касата, втори за платеца на сумата и третият - за публичния изпълнител, който води делото на длъжника.

В единия от случаите сумата, вписана в екземпляра при публичния изпълнител била 1913,64 лв., а в касата - отразени само 200 лв.

Открити са и документи, които доказват, че някои от плащанията от длъжници въобще не са отразявани в касовите книги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:30 | 06.09.22 г.
fallback