fallback

След големия интерес МФ ще проведе нов аукцион за 10-годишни ДЦК

На търга в понеделник лихвата беше с 2,17 процентни пункта по-ниска отпреди две години, а интересът - 5 пъти по-голям

13:59 | 24.02.10 г.

Министерството на финансите (МФ) ще организира нов аукцион за държавни ценни книжа (ДЦК) с номинална стойност 30 млн. лв. със срочност от 10 години и 6 месеца на 26 февруари 2010 г., съобщиха от ведомството.

Причината е големият интерес към същите ДЦК на проведения в понеделник (22 февруари) аукцион.

Среднопретеглената доходност по предложените ДЦК в понеделник достигна 5,82% при 3,26 пъти превес на търсенето над предлагането (за 30 млн. лв.).

През юли 2009 г. книжа със същата срочност бяха продадени при доходност от 7,99%, или с 2,17 процентни пункта повече, като тогава бяха записани едва 69% от предложените 35 млн. лв. и класирани само 21%.

За първи път на аукциона в понеделник се достигат предкризисните средни стойности на доходността по този матуритет на дълга ни, съобщават от Министерството на финансите.

Паралелно с това е необходимо да се отбележи фактът, че маржът между най-ниската и най-високата годишна доходност, по среднопретеглената одобрена цена, е в много тесни граници - около 0,16 базисни точки. Респективно маржът между най-ниската и най-високата годишна доходност, според класацията на заявените състезателни поръчки е 0,87 базисни точки.

Текущата пазарна доходност, респективно цена на първичен пазар на десетгодишните ДЦК, постигната на аукциона, показва голяма равномерност и справедливост при оценка на облигацията от пазарните участници, което е и недвусмислена индикация за стабилизиране на пазара, смятат от МФ.

Правейки паралел с отчетените показатели на последния проведен аукцион за продажба на германски облигации, с подобен матуритет, надбавката над тях по българските държавни облигации, с матуритет 10 години и 6 месеца е около 2,6 процентни пункта, което е в рамките на стойността на рисковата премия за страната, измерена чрез показателя credit default swap.

Германските бундове се приемат от инвеститорите за безрискови бенчмаркови държавни облигации, като осреднeната им доходност е 3,22%, при коефициент на покритие от 1,7. Изравнените стойности на спреда на доходността между българските и германските ДЦК и протекцията срещу неплатежоспособност на емитента, ясно показват, че в постигната доходност на аукциона не е инкорпориран валутен риск, смятат от ведомството на Симеон Дянков.

Индикаторът, илюстриращ инвеститорския интерес към аукциона в понеделник, показва превишаване на търсенето над общия обем на предлаганото количество от над три пъти (коефициент на покритие 3,26), като е отчетено беше участие на всички видове инвеститори.

От Министерство на финансите казва, че ще продължат усилията си за налагането на ДЦК като атрактивна инвестиционна алтернатива с оптимално съотношение доходност/риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:00 | 23.08.22 г.
fallback