fallback

Питейната ни вода с по-високо качество от средното в Европа

По-ниското качество в някои населени места се дължи на наднормено съдържание на нитрати

12:33 | 24.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Качеството на питейната вода в големите населени места в България е добро и дори по-високо от средното за Европейския съюз. Това заяви на семинар Димитър Димитров, началник отдел „Държавен здравен контрол“ в Министерството на здравеопазването.

В някои водоснабдителни райони водата е с по-ниско качество заради наднормено съдържание на нитрати с около 2%, отбеляза Димитров. Като цяло процентът за несъответствие е между 1 и 2 на сто и той не е опасен за здравето на хората, коментира експертът.

Наличието на манган в района на Хасково например се отразява на вкусовите качества на водата и не е следствие от замърсяване, добави той. Водите на река Марица съдържат манган, който е естествена съставка, отбеляза Димитров.

По думите му проблемът може да бъде отстранен чрез специализирани пречиствателни станции, чието изграждане предстои.

Необходимо е още да се изграждат пречиствателни станции за отпадни води и канализационни колектори, посочи експертът. Той добави, че 90% от средствата по оперативната програма „Околна среда“ са насочени именно към тези проблеми.

Като държава от Европейския съюз от 2007 г. България все още не е поискала дерогация или допускане на изключение за районите в страната с влошено качество на питейната вода, посочи Димитров. Той поясни, че със значителна част от ВиК-дружествата е водена кореспонденция за предоставяне на необходимата информация, но достъп до нея все още не е осигурен.

Това означава, че тези дружества не могат да получат официално разрешение за доставяне на такъв тип вода, нито от наша страна, нито и от страна на Европейската комисия.

В Симеоновград питейната вода е забранена за употреба заради високо съдържание на манган, отбеляза Димитров. Според него проблемни са и районите в област Пловдив и в Североизточна България. Там са открити завишени нитратни стойности.

Най-добро е качеството на питейната вода в големите населени места с над 5 хил. души население, като на първо място сред тях е София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 07.09.22 г.
fallback