fallback

Преглед на печата за 23 февруари

07:44 | 23.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Спасяваме от Русия газовите тръби в. Стандарт

Спешни действия за спасяването на газопреносната ни мрежа от руснаците предприема родното правителство. Ведомството се отказва засега от листването на 15% от "Булгартрансгаз" на фондовата борса. Това съобщи енергийният министър Трайчо Трайков в интервю за наш всекидневник. Целта на акцията е да се спасят тръбите от апетита на Русия да ги купи. При положение че акциите на газопреносната компания бъдат пуснати на свободния пазар, "Газпром" веднага ще ги изкупи. Това пък ще реши проблемите с реализацията на проекта "Южен поток", твърдят запознати. България настоява новият газопровод да минава през страната ни по чисто нови тръби, докато Русия нееднократно заявяваше, че в газопровода може да се включи съществуващата у нас газопреносна система, което излиза много по-изгодно на Москва.

Миналата седмица "Булгартрансгаз" беше изваден от забранителния списък за приватизация, съобщиха от ведомството на Трайчо Трайков. Междувременно у нас дойдоха шефът на "Газпром" Алексей Милер, руският министър на енергетиката Сергей Шматко и шефът на "Росатом" Сергей Кириенко. При срещите си с правителството те на практика приеха условията на България относно бъдещето на АЕЦ "Белене", "Южен поток" и новите договори за доставка на газ, срещу което официално не поискаха нищо. Вероятно Москва е смятала да си оплете кошницата с покупката на "Булгартрансгаз". Родното правителство обаче предприема спешни действия. Освен че се спира приватизацията на "Булгартрансгаз", дружеството предстои да се извади от "Българския енергиен холдинг" като самостоятелно, съобщи зам.-министърът на енергетиката Мая Христова. Целта на този акт е продажбата на част от акциите му да вкара пари в бюджета, а не в БЕХ, обясниха енергийни експерти. Това ще стане, ако компанията се листне, без да е под шапката на холдинга.

"Трейс" е избрана да строи 32-километра от "Тракия"? в. Сега

Обединение "Магистрала Трейс" най-вероятно ще бъде строителят на 32-километровата отсечка от Стара Загора до Нова Загора на магистрала "Тракия", научи "Сега". Тръжната комисия е приела мотивите на консорциума за рекордно ниската оферта от 138 млн. лв. и го е класирала първи сред останалите участници. Предложението на обединението е с около 50% под средната оферта на останалите участници.

Единственият проблем пред сключването на договора е управляващият орган на оперативна програма "Транспорт", който е към транспортното министерство. Той все още не е изпратило официалното си становище, въпреки че срокът за това мина, съобщиха вчера от пътната агенция. От ведомството на Александър Цветков вчера не пожелаха да коментират.

Рекламата в София пак потъна в нормативен хаос в. Сега

Наредбата за рекламна дейност на столицата ще се пренаписва за пореден път, въпреки че бе отлагана години наред заради съдебни дела и общински недомислици и трябваше да влезе в сила от 1 януари. Този път тя трябва да бъде променена в частта за рекламата в метрото, защото създава възможност за двойно таксуване на бъдещите рекламодатели. Поправките ще бъдат обсъдени тази седмица в общинските комисии, а междувременно се подготвят конкурсите за избор на фирми, които ще имат право да поставят билбордове от 1 юли. "За пореден път удължаваме кашата с половин година", коментираха общински съветници.

"Частта от наредбата, регламентираща минималните цени за поставяне на рекламни елементи върху общинс­ки терени, е неприложима", е записано в предложението за корекция на главния архитект Петър Диков. Проблемът се състои в това, че станциите на метрото са общинска собственост, а рек­ламните елементи са на "Метрополитен". Освен това дружеството осигурява охрана и поддръжка на рекламните елементи. Така според настоящия вариант на наредбата желаещите да се рекламират в метрото от една страна ще плащат наем на Столична община за поставен върху общинс­ки имот елемент, а от друга - да дават наем за ползването на самите рек­ламни елементи на "Метрополитен".

Военни на съд заради фалшиви наеми в. Новинар

39 военни от поделенията в пловдивските села Крумово и Граф Игнатиево ще бъдат изправени на съд. Те са представяли фалшиви договори за наеми, както и декларирали несъществуващи разходи за път. Министерството на отбраната поема разходите на служителите си за квартира и транспорт, ако живеят на място, различно от това, където са разпределени. Военните заблуждавали ведомството, че заплащат за жилище или за път, а всъщност живеели при родителите си. Така те прибирали солидни суми, като най-ниската била 100 лв. месечно. Измамата е установена след проверка на МО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:39 | 24.08.22 г.
fallback