fallback

Може да се удължи срокът за получаване на субсидии от тютюнопроизводители

Търсят се възможности за преструктуриране на Програмата на развитие на селските райони и приемане на мерки, които донякъде да компенсират тютюнопроизводителите

13:31 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Има възможност да се обсъди смекчаване на сегашната позиция на Европейската комисия (ЕК), според която субсидиите за тютюнопроизводството трябва да бъдат спрени изцяло от следващата година. Това е казал новият еврокомисар по земеделие Дачиан Чолош, при срещата си в Брюксел с българския министър на земеделието Мирослав Найденов. В Брюксел днес се провежда заседание на Съвета по земеделие и рибарство на Европейския съюз.

Найденов е напомнил, че предишният еврокомисар е била непреклонна по този проблем. А сега, по думите на Найденов, съобщи БТА, се търсят възможности за преструктуриране на Програмата на развитие на селските райони (ПРСР) и приемане на мерки, които донякъде да компенсират тютюнопроизводителите, плюс възможностите за получаване на преки субсидии в тютюнопроизводството.

На днешната първа среща между еврокомисаря по земеделие и министър Найденов е обсъдена и позицията на България по бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз, в насока опростяването на нейните правила, които селските стопани в България и в други страни-членки не познават добре и не могат да се възползват максимално от преимуществата й.

Потвърдих позицията на България, че настояваме да бъде запазен механизмът на директните плащания, по-бързо изравняване на субсидиите между старите и новите страни членки и премахването на този „исторически принцип", тъй като прилагането му поставя в неравностойно положение новите страни членки по отношение на старите, е заявил още Мирослав Найденов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 27.08.22 г.
fallback