fallback

Преглед на печата за 22 февруари

07:47 | 22.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

КЗК отхвърли жалбата на "Щрабаг" за "Тракия" в. Сега

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е оставила без разглеждане жалбата на "Щрабаг" срещу търга за строителството на отсечката от магистрала "Тракия" между Стара и Нова Загора. Решението може да се обжалва в срок от 7 дни. "Щрабаг" настояваше КЗК да прекрати процедурата. Австрийците са категорични, че тяхната ценова оферта неоснователно не е била отворена публично на 8 февруари. По закон пликът с цената на участник, който не покрива условията, не се отваря. Освен това към момента на подаване на жалбата няма решение за класиране, което да се оспорва.

На 8 февруари бяха отворени ценовите оферти на половината от 8-те участника в търга. Най-ниска цена - 137 млн. лв., предлага обединение "Магистрали Трейс".

Брюксел и ЕБВР спряха парите за ТЕЦ "Марица-изток 2" в. Дневник

Европейската комисия временно спря плащанията от програма ИСПА за изграждане на сероочистките на пети и шести блок в ТЕЦ "Марица-изток 2", съобщи министърът на околната среда Нона Караджова в края на миналата седмица. Средствата са замразени, докато Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) не установи има ли измама при избора на изпълнител на строителството, потвърди в неделя правителствен източник пред "Дневник". Според друг източник и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която финансира проекта, прави своя вътрешна проверка и също е замразила отпускането на средства.

Банката за развитие готви първа емисия облигации през пролетта в. Дневник

Първата емисия облигации, издадена от Българската банка за развитие (ББР) за инфраструктурни проекти, най-вероятно ще бъде предложена на пенсионните фондове още през март-април. Това съобщиха пред "Дневник" представители на фондовете, като обясниха, че преговорите им с банката са вече в напреднала фаза, като остава само да се избере точният проект и сумата, за която ще се финансира.

Изпълнителният директор на ББР Ангел Геков потвърди, че в момента подготвят проекта, като първоначално ще представят на пенсионните фондове само примерен. Той ще бъде направен на база на вече финансирани от банката почти готови проекти, а след като се договорят за всички условия по него, ще се избере нов проект, който вече реално да бъде финансиран с парите на фондовете.

Брюксел даде отсрочка за заменките в. Новинар

България е получила отсрочка до 24 март, в който да отговори на Европейската комисия по повод нарушенията при направените заменки през 2007 г. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред БНР. В началото на февруари Брюксел предупреди, че може да глоби страната ни с около 1,5 млрд. лв. заради неправомерно извършени заменки през първата година на страната ни като член на Европейския съюз. За да се подготви по-добре и за да получи отсрочване, страната ни е използвала довод, че писмото от Брюксел не е било преведено на български език, обясни Найденов.

30-годишни милионери в. Стандарт

Кризата роди нов феномен - 30-годишни милионери. Поне трима българи, обявили пред данъчните доходи над 1 млн. лева, са родени около 1980 г., научи "Стандарт". Имената на младите богаташи не са известни в обществото, разкриха данъчни. Не е ясно и от каква дейност са придобити парите им в кризата. Над сто души са декларирали повече от 1 милион през 2008 г. "Най-бедният" в топ 100 има 1,3 млн. лв. А разликата между двамата най-богати българи е само 3000 лева - номер 1 е обявил 16,98 млн., а номер 2 - 16,977 млн. лв. 4-5 хил. души ще бъдат регистрирани служебно по ДДС. Това са хора, които нямат фирма, но изкарват над 50 000 лв. годишно от хонорари. Сред тях има банкери, консултанти, рентиери и шоумени.

Правим части за “Белене” в. Стандарт

Родно предприятие проби в проекта "Белене". Радомирският завод "Бесттехника-Тежко машиностроене" е първата българска машиностроителна фирма, която ще участва с голяма поръчка в изграждането на централата. Дружеството подписа договор с "Атомстройекспорт" за производство на два транспортни шлюза в реакторния корпус. Поръчката е за три години и е на стойност 8,2 милиона евро. Шлюзовете са по 350 тона.

Радомирската фирма, която взе част от бившия машиностроителен гигант "Червена могила", е правила съоръжения за атомните централи в целия соцлагер. След това е работила по поръчки за Германия и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 11.09.22 г.
fallback