fallback

Б. Борисов: Основен приоритет за 2010 – държавните задължения към фирмите

Преговорите за отстъпка от договорената цена се водят без санкции и натиск, каза премиерът

12:26 | 19.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Основен приоритет на правителството за тази година е разрешаването на проблема с неразплатените задължения на държавата към фирми, изпълнители и доставчици. Това заяви по време на парламентарния контрол министър-председателят Бойко Борисов.

„Тези преговори се водят на доброволен принцип, без санкции и натиск върху нито едно дружество, което частично е предоговорило финансовите условия по даден договор“, посочи премиерът.

През януари финансовото министерство обяви, че е започнало да сключва споразумения с фирми, на които държавата дължи пари, за изплащане на дълговете с 10% отстъпка от договорената цена.

През миналата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви пред Investor.bg, че разплащанията вървят в срок. През януари са платени 38 млн. лв. и се очаква през февруари и март да бъдат разплатени по 80 млн. лв.

Със спестените пари от договорената отстъпка се предвижда реализирането на инфраструктурни проекти - обновяването на Софийския околовръстен път от Бояна до Симеоновско шосе, участък от магистрала Марица, пътен възел във Варна.

По думите на премиера подписаните допълнителни споразумения са по взаимно съгласие на двете страни - изпълнител и възложител, което не предполага бъдещи съдебни претенции.

Борисов добави, че търговските дружествата, които откажат да подпишат анекси, няма да бъдат включени в „черни“ списъци при бъдещите търгове за възлагане на обществени поръчки и за тях няма да има санкции.

Премиерът посочи, че средствата са дължими от държавата в случаите, когато е постановено осъдително решение от национален съд или от съда на ЕС. По думите му сегашният казус във връзка с дълговете на държавата към бизнеса не може да доведе до осъдително решение на национален съд или на съда на ЕС, доколкото не е налице противоправна принуда.

Другите, обявени от Бойко Борисов през януари, приоритети за страната са поддържане на балансиран бюджет и усилия за подготовка за влизане в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
fallback