fallback

322 млн. лв. от Сребърния фонд са изтеглени от БНБ през януари?

В януарския доклад на фонда има противоречива информация за това къде са инвестирани 20% от активите му

08:25 | 19.02.10 г.

Депозитът на в БНБ на „Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система”, известен като Сребърния фонд, е намалял с 322 млн. лв. през януари 2010 г. до 1,264 млрд. лв., показва текст в отчета на фонда, публикуван от Министерството на финансите.

В таблицата към отчета обаче е записано, че всичките 1,62 млрд. лв. активи на фонда са в БНБ към 31 януари 2010 г.

Още на 1 февруари обаче Министерството на финансите обяви, че фискалният резерв в БНБ е около 7 млрд. лв., от които 1,3 млрд. лв. на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

Така министерството е потвърдило за пренасочването на вложенията на фонда въпреки двусмислието в отчета.

Намалението с 322 млн. лв. е точно 19,8%, което е близо до прага за депозиране в банки, затова вече може би средствата са там и носят по-висока лихва. Но в таблицата към януарския отчет има нула в графата срещу Банки и 1,62 млрд. лв. в графата срещу БНБ.

Аргумент в полза на вложение в банките е идеята на финансовият министър Симеон Дянков от 19 октомври 2009 г. да вложи част от резерва в банките, за да получи по-висока лихва и повече приходи за бюджета.

Два дни по-късно обаче премиерът Бойко Борисов, заяви след среща с управителя на БНБ Иван Искров, че фискалният резерв няма да се пипа и остава в БНБ.

На 30 октомври Дянков изнесе данни, че кабинетът Станишев е депозирал фискалния резерв в 17 банки. Беше обещано, че ако средства от фискалния резерв се прехвърлят в търговските банки, те ще се избират открито с конкурс при ясни правила.

Къде е истината в текста към отчета и прессъобщението на МФ от 1 февруари или в таблицата към отчета?

През януари 2010 г. бюджетът завърши с 495 млн. лв. дефицит. За декември 2009 г. дефицитът беше 31,3 млн. лв.

За декември 2009 г. и януари 2010 г. фискалният резерв в БНБ е намалял с 550 млн. лв. до 7 млрд. лв. към 31 януари 2010 г.

Според Закона за Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система могат да бъдат инвестирани в 7 типа активи. Това са:

Средствата на фонда могат да се инвестират в: - депозити в Българската народна банка; - депозити в банки - не повече от двадесет на сто; - акции на дружества емитенти от държави - членки на Европейския съюз, които са приети за търговия на регулирани пазари на ценни книжа или търгувани на многостранни системи за търговия в държави - членки на Европейския съюз, различни от акциите по ал. 8, т. 3 и 4, и които дружества имат присъден от международно призната агенция за кредитна оценка инвестиционен клас кредитен рейтинг за дългосрочните си задължения - не повече от 70 на сто; - акции на дружества емитенти от трети държави, които са приети за търговия на регулирани пазари на ценни книжа или търгувани на многостранни системи за търговия и които дружества имат присъден от международно призната агенция за кредитна оценка инвестиционен клас кредитен рейтинг за дългосрочните си задължения, различни от акциите по ал. 8, т. 3 и 4 - не повече от 30 на сто; - облигации и други дългови ценни книжа, различни от тези по ал. 8, т. 1 и 2, които имат присъден от международно призната агенция за кредитна оценка кредитен рейтинг от инвестиционен клас - не повече от 30 на сто; -  инструменти на паричния пазар - не повече от 10 на сто; -  други прехвърляеми ценни книжа, които дават право за придобиване на акции, или други ценни книжа, подобни на акции, чрез подписка или замяна на дружества по т. 3 и 4 - не повече от 10 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
fallback