fallback

Алексей Петров: Засегнах интереси в банковата система, отговорът бе арест

Петров бил написал писмо на Симеон Дянков, в което посочвал „конкретен модел за сваляне на лихвите на банките“

11:28 | 18.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Смятам, че засегнах сериозни интереси в банковата система и вместо отговор в законовия срок от министър Симеон Дянков - получих арест. Това каза Алексей Петров пред журналисти, преди да влезе в съдебната зала, където ще се гледа мярката му за неотклонение.

Петров посочи, че във времето до ареста си е написал официален документ до министър Дянков, в който е посочил конкретен модел за сваляне на лихвите на банките. Той е посочил високото ниво на лихвите в банките, които са със 7-8 процента по-високи от ЕС, съобщава БТА.

По думите му единственият печеливш сектор днес е банковата система. Той каза, че ще дойде моментът, когато ще посочи конкретните банки. Алексей Петров заяви, че е работил 20 години за държавата „честно и чисто“, за което е бил награждаван многократно.

Според него единственият „чадър“, който имал е този, че не се е обвързвал с нито един политик, държавен чиновник или представител на престъпна група.

Бившият агент под прикритие заяви, че процесът срещу него е активно мероприятие на ДАНС и МВР. Петров каза още, че министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов произнася присъди като Народния съд през 1946 година.

Софийският апелативен съд ще продължи заседанието си, на което се очаква да определи в 13.00 часа мярката за неотклонение на Алексей Петров и на още шестима от задържаните при акция „Октопод“ .

Причината за това е, че защитата на обвиняемите поиска време да се запознае с нови доказателства, представени от прокуратурата, и показания на свидетели.

Поради справка от НАП, представена от прокуратурата, обвинителите поискаха заседанието да се гледа при закрити врата. Защитниците поискаха това да не се случва, тъй като държавното обвинение и изпълнителната власт са си позволявали да огласяват избирателно материали по делото в нарушение на закона.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
fallback