fallback

До 30% спад на приходите от зимен туризъм

Заради гръцката блокада на границата загубите за туристическия сектор се оценяват на 2,1 млн. евро

16:51 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

По предварителни данни приходите от зимния туристически сезон 2009/10 г. ще отбележат спад спрямо предходната зима в рамките на 20-30%, съобщи за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев.

Той уточни, че миналата зима приходите в туризма са били около 200 млн. евро, така че за този ски-сезон те се очаква да бъдат между 140 млн. и 160 млн. евро.

Основни причини за спада при зимния туризъм са икономическата криза, късно започналият ски-сезон поради липсата на сняг до средата на януари, а също и гръцката блокада на границата.

Най-многобройните чуждестранни туристи тази, както и предходната зима, са англичаните. Плътно след тях се нареждат руските туристи, чийто брой единствено има ръст спрямо миналата зима, и то с над 10%.

Помолен да коментира отражението на гръцката блокада на границата върху нашия туризъм, проф. Тончев посочи, че според данните на туристическия бранш преките и косвени загуби за туризма от току-що приключилата блокада се изчисляват общо на около 2,1 млн. евро.

Най-пострадали са Банско и Разлог, чийто загуби са общо от около 1,4 млн. евро. След тях по размер на загубите се нареждат Боровец и Пампорово.

От общата сума на загубите от 2,1 млн. евро (вкл. загуби от нереализирани нощувки, консумация в заведения, ски-туризъм и т.н.), конкретизира председателят на Туристическата камара, около 1,6 млн. евро са от нереализирани посещения на гръцки туристи у нас, около 300 хил. евро – заради отказали се от почивки в Банско и други курорти български туристи, а около 200 хил. евро – поради отказа от посещения у нас на туристи от други страни.

Още по темата:

Спряха ли блокадите гръцките туристи и купувачи на имоти у нас?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
fallback