fallback

Велчев: Ако няма доказателства за изземване на имущество – по-високи данъци

Най-големият проблем на България е репутацията й на корумпирана държава, смята главният прокурор

08:23 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ако има съмнения, че дадено имущество е придобито чрез престъпна дейност, но няма достатъчно доказателства, не е добра идея имуществото все пак да бъде конфискувано. Това коментира главният прокурор Борис Велчев на среща с представители на бизнеса във вторник вечерта. Изказването беше направено във връзка с въпрос на присъстващи бизнесмени. 

В тези случаи обаче имуществото би могло да бъде обложено с по-високи данъци от нормалното, допълни Велчев.

Според него най-големият проблем на България е репутацията й пред света за това, че не може да се справи в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Велчев посочи, че няма рецепта за бързо справяне с корупцията и престъпността, „но това може да стане постепенно”. По думите му преходът в България ще е приключил, когато „мутрите на прехода” бъдат отстранени.

Според него на тяхно място могат да възникнат също толкова опасни групировки, „но с тях правораздавателните органи биха се справили по-лесно, тъй като те няма да бъдат свързани с държавата”.

„През последната година и половина знакови фигури от престъпния свят бяха сериозни респектирани и този процес ще продължи”, заяви Велчев.

Относно корупцията той изказа мнение, че сред обществото няма достатъчно воля за справяне с нея, а за това се разчита само на прокуратурата и съда.

Като едно от полетата за разгръщане на корупция Велчев посочи процедурите, извършвани по Закона за обществените поръчки. В тази връзка той заяви, че е по-добре да се влагат усилия в превенция на корупцията, отколкото в борбата впоследствие.

Относно наказанията при по-леки престъпления (например шофиране в нетрезво състояние, без да е причинена катастрофа), Борис Велчев коментира, че вместо да има наказание лишаване от свобода, до което трудно се стига, е по-добре да бъдат налагани огромни глоби.

Относно т.нар. операция „Октопод” и ролята на Алексей Петров в нея Борис Велчев заяви, че има ясни доказателства за престъпна дейност, свързана с икономически действия и насилие. В кабинета на Петров пък са били открити секретни документи, каза главният прокурор, без да дава повече подробности.

Във връзка с някои изявления в публичното пространство за нарушение или дори престъпна дейност на бившия главен прокурор Никола Филчев Велчев каза, че „някои обстоятелства могат да наложат Филчев да дава показания пред съда, а по принцип никой не е застрахован, ако има доказателства срещу него за престъпна дейност”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:05 | 11.09.22 г.
fallback