fallback

Трайков: Твърде много пари са вложени в АЕЦ Белене, за да се отказваме

Ще предложим методи за финансиране на строежа на новата АЕЦ, които да са привлекателни за инвеститорите, посочи министър Трайков

14:22 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Българската позиция е, че може да бъде построена АЕЦ Белене, защото в този проект вече са вложени много пари, заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите му стратегията на правителството ще е оттук нататък срещу вложената в проекта за нова ядрена централа сума да се получи възможно най-голям икономически интерес и дял след построяването й.

Ще предложим методи за финансиране на строежа на новата централа, които да са привлекателни за инвеститорите, посочи министърът.

Трайков е съобщил, че предстоят разговори с представители на руската компания "Росатом", чието дъщерно дружество е избраният за изпълнител на АЕЦ Белене "Атомстройекспорт", за отпускане на заем в размер на около 2 млрд. евро, за да могат да продължат строителните дейности по АЕЦ Белене през тази и следващата година. Предстои да се уточни под каква форма може да се отпусне кредитът.

Още по време на заседанието в София на междуправителствената българо-руска търговско-икономическа комисия през декември 2009 г., руският енергиен министър заяви, че руската страна е готова в следващите една-две години да поеме върху себе си финансовата тежест по строителството по АЕЦ Белене.

Трайков днес посочи още, че е икономически обоснована и идеята за строителство на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ Козлодуй. Независимо от проекта АЕЦ Белене, трябва да се разработва и тази идея, смята Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 09.09.22 г.
fallback