fallback

Газпром съгласен на директни договори за доставки на газ за България

Сега основен посредник е Овергаз

13:07 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Алексей Милер. Снимка: Газпром

Председателят на Управителния съвет на Газпром Алексей Милер потвърди съгласието на руската страна за директни договори за доставка на природен газ за България.

Това са казва в съобщение на прессекратиарата на българския държавен глава относно срещата днес в София между президента Георги Първанов и Алексей Милер. Срещата се е състояла по молба на директора на руския газов гигант.

В съобщението се посочва, че Първанов е поставил въпроса за практическото реализиране на политическата договореност новите договори, които предстои да бъдат подписани поради изтичане срока на настоящите, да се подписват директно между българската и руската газови компании без посредници.

Сега основен посредник е Овергаз.

На срещата между българския президент и шефа на Газпром са обсъдени и въпроси, свързани с реализацията на проекта за газопровода „Южен поток”. Заявена е готовността при неговата реализация да бъдат защитени интересите на българската страна.

Днес стана ясно още, че Газпром смята, чрез свое дъщерно дружество, да навлезе на българския пазар на електроенергия.

„Газпром маркетинг и трейдинг“ вече е заявило желанието си за това пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Фирмата кандидатства за лиценз за срок от 20 години.

Решението на ДКЕВР се очаква в края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 09.09.22 г.
fallback