fallback

Дружество на Газпром иска да продава ток в България

Шефът на Газпром Алексей Милер днес разговаря в София с премиера Бойко Борисов

12:19 | 16.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дружеството "Газпром маркетинг и трейдинг", дъщерна компания на руския газов гигант Газпром, кандидатства пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за получаване на лиценз за търговия с електроенергия на територията на България, беше съобщено по време на днешното открито заседание на комисията.

Представителят на "Газпром маркетинг и трейдинг" Богдан Преда посочи, че дружеството кандидатства за двадесетгодишен лиценз, като обемът на търгуваната енергия ще бъде първоначално 50 млн. мегаватчаса годишно, а впоследствие може да достигне до 350 млн. мегаватчаса, съобщи БТА.

Намеренията на "Газпром" са да стане световна компания за търговия с електроенергия и разширяването на търговската й дейност в Източна Европа е част от този план, се казва в съобщение от компанията.

"Газпром" има интерес и към търговия с квоти парникови газове и получаването на лиценз за търговия с електроенергия е първата стъпка към увеличаване на дейностите на компанията, посочиха още от дружеството на Газпром. Преда добави, че очаква дружеството да започне търговска дейност до два месеца.

ДКЕВР ще вземе решение по заявлението на руската фирма за издаването на лиценз в края на месеца.

Същевременно от правителствената пресслужба съобщиха, че министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал днес с председателя на Управителния съвет на Газпром Алексей Милер, който е в София.

Двамата са обсъдили реализацията на проекта за газопровода „Южен поток”. Обсъждани са и новите договори за доставка на природен газ, които предстои да бъдат подписани между двете страни, тъй като предишните изтичат до края на тази и следващата година. В разговора е участвал и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:13 | 10.09.22 г.
fallback