fallback

При необходимост отблокират до 400 млн. лв. за здравеопазване

Болниците, "на които не е необходимо много", за да изпълнят критериите на здравната реформа, ще имат до една година за тази цел

15:10 | 15.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ако се наложи, ще бъдат отблокирани 350-400 млн. лв. за здравеопазване от резерва на Националната здравноосигурителна каса, съобщи премиерът Бойко Борисов след среща днес с представители на големи болници от страната, на която присъстваха и министрите на финансите и здравеопазването.

Борисов уточни, че тези средства биха могли да се отблокират с решение на Народното събрание.

Той посочи, че на болниците ще бъде плащано от държавния бюджет за свършена работа месец за месец и именно по тази причина може първоначално планираните средства да не достигнат.

Борисов посочи още, че ще бъде даден срок от още половин до една година на болниците, "на които не е необходимо много", за да изпълнят критериите на здравната реформа. По думите му това ще бъдат не повече от 15 здравни заведения.

Премиерът подчерта, че основната цел на здравната реформа не е да се правят икономии, а да се спре изтичането на пари от здравеопазването, като същевременно хората да не страдат от липса на лечение.

Борисов обеща да се вслуша в конструктивните предложения за реформата в здравеопазването, дадени от опозицията и от директори на здравни заведения.

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че досега са дадени на прокуратурата 40 сигнала за неправомерно изразходвани средства в болници.

От ръководството на Асоциацията на частните болници не споменаха нищо за провеждане на протести, за които се бяха заканили преди около седмица.

От асоциацията изказаха задоволство от това, че Дянков е признал, че е момента няма достатъчно финансиране на здравеопазването, но е обещал, че до края на мандата на правителството бюджетът за здравеопазване ще достигне 6,3-6,5 на сто от БВП, колкото е делът му в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:55 | 05.09.22 г.
fallback