fallback

НЗОК не е сключила договори с 12 лечебни заведения

На пет областни болници е даден гратисен период да осигурят втори специалист по инванзивна кардиология

13:42 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

С 12 лечебни заведения Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма сключени договори. Това съобщи новият директор на НЗОК Жени Начева на първата пресконференция след встъпването си в длъжност.

Това са лечебни заведения в Перник, Смолян, Радомир, Брезник и Трън. В Хасково, Ивайловград и Тополовград също има намаление на договорите. В Смолян само с една болница няма сключен договор, в други три града на областта - Девин Златоград и Мадан, са сключени договори по пълния брой клинични пътеки за терапия от миналата година.

На пет областни болници е даден гратисен период да осигурят втори специалист по инванзивна кардиология.

Няма друг район, в който да има проблем със сключването на договори, каза Начева. Тя допълни, че няма основание за тревога, за това, че болниците няма да получат парите, които са заработили. До всички болници са изпратени анекси към договорите за медицинска помощ, където е регламентирано, че всяка извършена и отчетена дейност ще бъде заплатена, а параметрите, които надвишават предвидените средства, ще бъдат изплатени след проверка.

Реформата за нас е в посока разпределение на ресурса от здравноосигурителните вноски в лечебни заведения, които оказват болнична медицинска помощ по критерии еднакви за всички, посочи Начева.

От ръководството на НЗОК призоваха изпълнителите на медицинска помощ за не повече от три месеца търпение по отношение на плащанията, трудностите от които се дължали на ниската приходната част.

НЗОК ще контролира какви медикаменти се изписват на пациентите и дали са реално необходими в съответния обем и обхват. Ще поискаме да се прецизират и рембурсните нива, които заплаща касата, без това по някакъв начин да се отрази на пациентите, допълни Начева. Посочено беше също, че у нас се правят ненужни хоспитализации, докато практиката в Европа е пациентът да се хоспитализира, когато е в най-тежко състояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:19 | 09.09.22 г.
fallback