fallback

Преглед на печата за 12 февруари

08:08 | 12.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

"Щрабаг" поиска спиране на търга за "Тракия" в. Сега 

Отхвърлената от търга за изграждане на магистрала "Тракия" австрийска фирма "Щрабаг" е подала в сряда жалба в КЗК срещу отстраняването си и иска прекратяване на процедурата, научи "Сега". Това със сигурност ще доведе до забавяне на избора на изпълнител за неизвестен срок.

По закон КЗК трябва да образува производство до три дни от постъпване на жалбата. След това тече нов 7-дневен срок, в който антимонополният орган трябва да се произнесе по искането за налагане на временната мярка "прекратяване". Така най-късно до 10 дни ще стане ясно, дали търгът за избор на строител на отсечката от Стара Загора до Нова Загора ще бъде спрян. Ако бъде наложена временната мярка, решението на КЗК може да се обжалва от пътната агенция пред ВАС.

Финансовият регулатор ще плаща близо 30% по-евтин наем за сградата си в. Дневник

Комисията за финансов надзор е предоговорила цената на наема, който плаща за сградата, в която се помещава регулаторът - на ул. "Шар планина" 33. Това обяви самият й председател Петър Чобанов пред "Дневник". По думите му надзорът вече ще плаща с близо 30% по-ниска цена, считано от 1 януари тази година. (...) Според запознати досегашният наем за сградата е бил 7 евро на квадрат - когато е бил договарян, пазарните цени са били 12-13 евро на квадрат. При намаление от 30% това прави около 5 евро на квадрат. Според последна информация от 2006 г. пък плащаният от КФН общ месечен наем е бил 36 хил. евро.

Бизнесмен съди държавата за фалит в. Стандарт

Изп. директор на "Птицекланица" АД - Добрич, Иван Иванов завежда иск срещу ДФ "Земеделие" и държавата заради това, че фирмата му е доведена до фалит. "Имаме образувано дело за несъстоятелност от банката, от която изтеглих кредит, с който осигурих 50% от проект по САПАРД, спечелен от фирмата. Проектът бе на стойност 10 млн. лв. Заемът е 4,6 млн. лв., като разчитах, че с изплащането на средствата от ДФ "Земеделие" ще покрия кредита си. До ден днешен обаче все още не сме получили парите си. Изчерпах оборотните средства и спрях вноските по кредита, а банката започна процедура по фалит", разказа бизнесменът. На месец лихвите са в размер на 100 хил. лв. От януари насам са съкратени 50 души от заети около 110, каза Иванов. Проектът е реализиран до юни 2008 г. и е трябвало да бъде платен. Крайният срок за плащането му е изтекъл през декември м.г.

София пуска за приватизация поликлиники на загуба в. Сега

Столичната община ще закрие част от общинските диагностично-консултативни центрове, а други ще бъдат приватизирани. Това стана ясно вчера при приемане на новата наредба за общинските лечебни заведения. "Известна част от ДКЦ-тата работят на загуба заради лошо ръководство, но и заради спецификата на работа, затова някои от тях ще се закрият или ще бъдат продадени", обясни председателят на общинския съвет Андрей Иванов. Той увери, че средствата от продажбата ще се ползват само за здравеопазване.

По думите на Иванов по-малките общински поликлиники не могат да се издържат и заради ниските постъпления от наемите на работещите в тях лични лекари. Наемът, който джипитата плащат на общината, най-вероятно ще бъде увеличен. "Сега те дължат между 10 и 20 ст. на кв.м и освен това не са пипани от десетилетие, а всички други разходи за издръжка се увеличиха много", обясни Иванов, но подчерта, че все още не е решено кои от общо 27 ДКЦ-та ще се закрият, както и какъв ще е размерът на новия наем. Яснота ще има след около два месеца, когато общината ще представи концепция за преструктуриране на общинското здравеопазване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 03.09.22 г.
fallback