fallback

Получихме писмо от ЕК: Напълно ви разбираме за гръцката блокада

Гюнтер Ферхойген уверява България и Румъния, че следи въпроса отблизо, конкретни ангажименти на Брюксел не се посочват

15:54 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и румънският министър на земеделието и развитието на селските райони Михай Думитру са получили писмо от Гюнтер Ферхойген, зам.-председател на Европейската комисия (ЕК), в което той изразява пълна подкрепа за решаване на тежката ситуация с блокадата на българо-гръцката граница. Това съобщиха от пресслужбата на земеделското министерство.

В писмото си Ферхойген благодари за съвместните писма от 19 януари, очертали ситуацията около блокадата на българо-гръцката граница в резултат на протестите на гръцките земеделски производители.

„Моля, бъдете сигурни, че аз напълно разбирам вашите притеснения, отнасящи се до въздействието на тези събития върху търговията и свободното движение на стоки в рамките на вътрешния пазар“, посочва зам.-председателят на Европейската комисия, цитиран в съобщението.

Гюнтер Ферхойген дава уверението, че следи отблизо този въпрос, както и че е поискал от гръцкото правителство да предприеме спешни мерки за възстановяване на свободното движение на стоки от и към други държави-членки.

„В допълнение, опитах да призова гръцките власти да предприемат всички необходими мерки, за да се осигури свободното движение на стоки в съответствие с Регламент на ЕС (ЕО) нр. 2679/98, в който се посочва, че когато възникне дадено препятствие, съответната държава-членка е задължена да предприеме всички необходими и препоръчителни мерки, така че свободното движение на стоки да е гарантирано на територията на държавата-членка, в съответствие с Договора, и да се информира Комисията за действията, които са предприели или възнамеряват да предприемат“, се посочва в писмото.

Според българското земеделско министерство голямото значение, отдавано от комисията за решаване на въпроса, е било потвърдено по време на съвместната среща, състояла се в Брюксел на 27 януари, между представителите на службите на Европейската комисия и на българските и румънските власти. На тази среща съответните власти са се съгласили да предоставят на ЕК всички факти и оценка на тяхното въздействие.

„Всяко действие от страна на комисията зависи от конкретиката на информацията, която вашите власти ще трябва да представят“, посочва Ферхойген.

Писмото завършва с уверението, че комисията ще остане в тесен контакт с българските и румънските власти и те ще са информирани за всяко ново развитие.

Какво показва последният доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните ни пунктове с Гърция?

През последните два дни обстановката в Гърция остана непроменена, независимо от нормалното функциониране на всички ГКПП с България, освен на Кулата - Промахон.

Блокадите са намалели, но селскостопанската техника и машини на протестиращите фермери не са изтеглени напълно от пътищата в Централна и Северна Гърция.

Това продължава да създава трудност за придвижване по централните и обходни пътни артерии в страната, независимо че повечето от пътищата фактически не са блокирани.

На 7 февруари е имало заседание на новия Координационен комитет (представляващ 13 блокади), на което е решено протестите и струпването на земеделска техника на основните пътни артерии във вътрешността на страната да продължат.

Според информация, предоставена от председателя на независимите земеделски дружества от Серес, ГКПП Кулата - Промахон ще остане затворен до завръщането на представителите на фермерите от Атина, като в зависимост от постигнатите резултати на срещата ще се прецени какви да бъдат по-нататъшните действия на протестиращите.

Всички ГКПП с Гърция, с изключение на Кулата-Промахон, бяха отворени за преминаване на превозни средства и към момента движението през тях е нормално.

От Кризисния щаб припомнят на всички компании и фирми, че могат да продължават да подават сигнали на горещите телефонни линии и чрез специално изготвените за целта формуляри за претърпените загуби в резултат на блокиране на граничните пунктове с Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:14 | 04.09.22 г.
fallback