fallback

Подготвят нова стратегия за транспортния и за водния сектор

Сега в транспорта се работи на парче, а водният сектор е на подчинение на пет министерства, посочи Росен Плевнелиев

15:10 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерство на транспорта предстои да разработят нова дългосрочна транспортна стратегия, съобщи в отговор на въпрос на Investor.bg министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Миналата есен транспортното министерство предложи на парламентарна комисия да разгледа изготвената от предишното правителство транспортна стратегия, в която се работеше с остарели данни.

Плевнелиев посочи, че сега в транспорта се работи „на парче“.

Стратегията ще е съобразена със средствата и приоритетите през новия програмен период по оперативните програми (2014-2020 г.). Също така трябва да се имат предвид новите реалности като строежа на жп тунел под Босфора от страна на Турция, допълни министърът.

Той съобщи още, че ще започне изработването на нова стратегия за развитието на водния сектор, тъй като в него има „разпокъсване“.

Държавната фирма „Язовири и каскади“ ЕАД е на подчинение на пет министерства, всяко от които има различни интереси, така че ще се обмисли да има само един ръководен орган, заяви Плевнелиев, без да уточнява дали това ще бъде МРРБ, енергийното министерство или това на околната среда.

Стратегията за водите вероятно ще се основава на това, че има четири големи басейна за водоснабдяване на страната, посочи Плевнелиев, така че ще се направят първо по-малки стратегии за тяхното развитие, а на основата на тях ВиК дружествата ще решават какви инвестиции да направят.

Транспортната стратегия и тази за водния сектор ще бъдат изработени с участието на представители на съответните браншове, ще се предложат на обществено обсъждане, а след това и на гласуване от парламента, поясни Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:29 | 04.09.22 г.
fallback