fallback

Преглед на печата за 9 февруари

07:40 | 09.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Лондон ще подкрепи по-бързото влизане на България в еврозоната в. Дневник

След края на разговорите в Лондон между българският премиер Бойко Борисов и британският му колега Гордън Браун Борисов посочи, че Браун също е потвърдил вече постигнатата и с Консервативната партия договореност трудовите ограничения за българските работници да не стават елемент от предизборната кампания във Великобритания.

По думите на българския премиер Гордън Браун е бил впечатлен от факта, че бюджетният дефицит на България е 3 процента и че страната се справя много добре в условията на финансова криза. Това е накарало Браун да заяви, че Лондон ще подкрепи по-бързото влизане на България в еврозоната, съобщи БТА.

Британският премиер освен това се е съгласил да подкрепи пред ЕС искането на България и Турция за по-скорошно осъществяване на проекта "Набуко".

Гордън Браун и Бойко Борисов са се договорили да повдигнат пред ЕС въпроса с гръцките блокади по границата за по-бързо решаване на проблема.

Брюксел иска от България да си възстанови щетите от заменките в. Сега

Държавата ще трябва да си възстанови разликата между пазарната и занижената стойност, по която са раздадени на частници гори при заменки, ако иска ЕК да не започне наказателна процедура срещу страната ни за непозволена държавна помощ. Това обясниха вчера източници от Европейския съд в Люксембург пред "Сега". На практика това означава правителството да поиска частниците да доплатят за масивите. Ако кабинетът не си възстанови средствата, Брюксел може да изиска сумата под формата на глоба заедно с наказателна лихва.

Утре при премиера Бойко Борисов се събира извънредно съветът по сигурността, на който трябва да се реши как България да отърве огромните глоби. Вчера се оказа, че участниците в съвета имат напълно противоположни гледни точки, но в общи линии те заобикалят основния проблем.

Шефът на "Ню Имидж" осъдил България за 1 млн. евро в. Сега

България е осъдена на 1 млн. евро от шефа на "Ню Имидж" Дейвид Варод, който приватизира Киноцентъра в Бояна през 2006 г. Това съобщи за "Сега" режисьорът и бивш шеф на киностудията Евгений Михайлов. По думите му решението на Арбитражния съд е излязло на 22 юли 2009 г., а парите вече са платени.

Варод заведе дело срещу страната ни за 1 338 416 евро заради претърпени вреди при приватизацията на Киноцентъра. Според него 352 хил. евро са дарените от Михайлов 1000 филмови костюма на три музея - НИМ, Етнографския и Военноисторическия. Михайлов обаче твърди, че цената им е не повече от 4 хил. лв. Варод е поискал 750 хил. евро за 2.5 дка реституирана земя на частни собственици (макар че купи 302-та дка на Киноцентъра за едва 5 млн. лв.). Претенциите му за изплатени премии на служителите на студията пък възлизат на 150 хил. лв., въпреки че самият Варод е подписал платежните нареждания.

Приоритет за България е влизането в Шенген в. Новинар

Един от основните приоритети на българското правителство е влизането на България в шенгенското пространство през март 2011 година. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по време на срещата с британския си колега Алън Джонсън. Основната тема на разговор между двамата беше Стратегията за сигурност на ЕС, представена от испанското председателство на съюза по време на съвета “Правосъдие и вътрешни работи” в Толедо. Цветанов благодари на британското правителство за подкрепата при разработването на стратегията „Полицията в близост до обществото” и за реализирането на ФАР проект по противодействие на вътрешната корупция.

Война за 600 млн. от горивата в. Стандарт

600 млн. лева са на път да скарат производители на горива. За парите ще се борят търговците на бензин и дизел, от една срана, и производителите на биогорива - от друга. Причината е, че от 1 март 2010 г. законът задължава на всяка колонка да се продава нафта, смесена с поне 2% биодизел.

Цифрите показват, че за 2008 година дистрибуторите на горива от ТОП 20 имат приходи в размер на 11 млрд. лв. и печалба от над 230 млн. лв. Ако 5% от общия оборот отидат за биогорива, каквато е директивата до 2013 г., вносителите и търговците на конвенционални продукти ще се лишат от около 600 млн. лв. оборот годишно. В същото време държавата ще загуби съответния акциз върху този оборот, защото според решение на ЕК биогоривата не се облагат с въпросния налог. От друга страна, голяма част от тези 600 млн. лв. ще отидат при фермерите, които ще могат реално да разнообразят листата на своето производство, както и на заводите за биогорива.

Каним туристи от Израел в. Стандарт

България ще бъде представена като целогодишна туристическа дестинация на международното туристическо изложение IMTM 2010, което се провежда утре и вдругиден в израелската столица. Специално, за да представи атрактивните възможности на страната ни в този отрасъл, е заминал и зам.-министърът на икономиката Иво Маринов. Той ще обсъди с местните власти и туристически босове възможностите за сътрудничество в областта на туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 29.08.22 г.
fallback