fallback

Премиерите на България и Румъния ще се срещнат в петък за Дунав мост 2

Бойко Борисов и Емил Бок ще обсъдят развитието на проекта за моста Видин-Калафат и други възможности за сътрудничество

16:24 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Премиерите на България и Румъния Бойко Борисов и Емил Бок ще се срещнат в петък, за да обсъдят развитието на проекта Дунав мост 2.

Двамата ще анализират напредъка на втория мост между двете страни, както и други възможности за сътрудничество между България и Румъния, предава агенция ActMedia. “Ако няма неочаквани обрати, срещата трябва да се проведе на 12 февруари“, е заявил сигурен източник пред агенцията.

Самият Бок пък е казал, че с Борисов са обсъждани няколко теми от съвместен интерес и се е съгласил от февруари да започнат двустранни разменени визити за развитието им. Срещите щели да се провеждат в Букурещ, София и Видин, тъй като именно мостът Видин-Калафат е една от основните общи теми.

В края на миналата година България и Румъния поискаха от Европейската комисия финансирането на проекта по програма ИСПА да бъде удължен с 18 месеца. Предвидено е за строежа да бъдат отделени 70 млн. евро европейски пари.

Двете страни постигнаха съгласие за изграждане на втори мост над река Дунав още през март 2000 година, но оттогава стартът на строежа се отлагаше неколкократно. Стойността на проекта е 226 млн. евро, припомня агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:09 | 12.09.22 г.
fallback