fallback

Бизнес асоциация се кани да съди Гърция заради блокадата на границата

Обмислят се и общи искове с други страни от региона

11:14 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Националната асоциация на българския бизнес (НАББ) взе решение за откриване на процедура за предявяване на иск срещу Гърция в Европейския съд заради продължаващата вече над 20 дни блокада на границата и съответно за причинените проблеми и вреди на българския бизнес и гражданите, съобщиха от асоциацията.

Оттам възнамеряват още да подадат сигнал срещу Гърция до председателя на Европейската комисия (ЕК) и до председателя на Европейския парламент (ЕП) за възпрепятстването на правото на българските граждани на свободно преминаване на вътрешните граници на Европейския съюз.

Националната асоциация на българския бизнес ще търси и обединяване на действията си с национални бизнес-организации от Унгария, Чехия, Словакия, Полша и Румъния, с цел предявяване на общи искове срещу Гърция и предприемане на общи действия с цел недопускане на бъдещо блокиране на държавните граници.

Миналата седмица от НАББ се заканиха, че на 6 февруари ще осъществят пълна предупредителна блокада  на всички гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) между България и Гърция, при условие че до 5 февруари не бъде вдигната блокадата на гръцките фермери на общата ни граница. От наша страна обаче границата не беше блокирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 03.09.22 г.
fallback