fallback

Преглед на печата за 8 февруари

07:57 | 08.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пускат парите по седем европрограми в. Дневник

Европейската комисия скоро ще пусне плащанията за България по 7-те оперативни програми, които се наричат междинни, но тъй като са около 80% от цялото финансиране до 2013 г. (6.67 млрд. евро), на практика са най-важните. Това стана ясно по време на обсъждането на годишния доклад на парламентарната комисия по еврофондовете в неделя. Очаква се още тази седмица страната да получи официално писмата от Брюксел за положителни оценки за съответствие по програмите, което е условието за деблокиране на плащанията. Европейската комисия на два пъти досега отхвърли оценките за съответствие.

Парламентът бламира кабинета за изсветляването на имотните сделки в. Сега

Въпреки заканите на правителството, че от Нова година имоти няма да могат да се купуват в брой, а само през банка, тази мярка не само не е влязла в закона, но е на път да бъде бламирана в парламента. След като от ноември м.г. насам проектът за промени в нотариалния закон, с които се въвежда забраната, се подмята из парламента, в края на седмицата правната комисия гласува на второ четене напълно противоположни по смисъл текстове, внесени от депутата от "Атака" Николай Пехливанов.

Промяната предвижда предлаганият от правителството забранителен текст просто да отпадне, т.е. при подписване на сделката пред нотариус, както досега, ще може да се посочва не истинската стойност на имота, а само данъчната оценка. Също така отпада предвижданата декларация от продавача и купувача, че посочената цена е действителната. Според вносителя Пехливанов, дори плащанията на имотни сделки да стават по банков път, това няма да доведе до изсветляване на сектора, защото нищо не пречи освен по определената сметка да се плащат суми и на ръка. Освен това готвената от правителството мярка щяла да доведе до излишно оскъпяване на имотите, каза депутатът и така убеди колегите си да гласуват предложението му.

Заместници на Стефан Юруков се върнаха в управлението на горите в. Сега

Докато кабинетът "Борисов" умува как да избегне солените глоби на Брюксел за порочните замени на гори, в Изпълнителната агенция по горите текат изненадващи рокади. Проверка на "Сега" установи, че там отново са осигурени шефски места за заместниците на бившия горски №1 Стефан Юруков. Кадърът на БСП от месеци е обвиняем за неизгодните заменки, а преди дни премиерът Борисов го призова публично да каже кой му е нареждал да одобрява сделките.

Миналата седмица за заместник-шеф на Регионалната дирекция по горите в София е назначен Росен Попсавов. В предишния кабинет той бе заместник на Юруков. Попсавов е започнал работа в горското ведомство по времето на аграрния министър Мехмед Дикме. От месеци насам титулярен шеф на същата регионална дирекция в София е Илия Симеонов, другият заместник на Стефан Юруков.

"Форд" и "Тойота" ще изтеглят коли и от България в. Сега

На американския "Форд" и на японската "Тойота" ще им се наложи да изтеглят коли с дефекти и от България. Тези дни двата автомобилни гиганта обявиха за проблеми със спирачните системи на определени модели, които ще се ремонтират за сметка на компаниите.

"Форд" ще ремонтира 17 600 хибридни автомобила "Фюжън" и "Мъркюри Милан", за които се предполага, че имат проблем с педалите на спирачките - в определени ситуации те потъват много дълбоко и шофьорът остава с усещането, че спирачките отказват. От компанията заявиха, че става въпрос за колите, произведени преди 17 октомври 2009 г. От двата модела в България се продава само "Фюжън".

"Тойота" ще обяви в началото на тази седмица колко броя коли от хибридния модел "Приус" ще изтегли от пазара също заради проблеми със спирачната система, която отказва при студено време. Предполага се, че в САЩ, Япония и Европа са продадени около 300 хил. такива коли. "Точният брой на колите в България също се уточнява", съобщиха от Toyota Balkans. Към дефектните модели се отнася и моделът "107" на Пежо, който е разработван съвместно с "Тойота" и е произвеждан между 2005 и 2009 година. От "София Франс Ауто" съобщиха, че също установяват броя на тези коли в България, но не вярват да е голям.

НОИ "продаде" стаж за близо 7 млн. лв. в. Дневник

Все повече висшисти се възползват от възможността да си купят осигурителен стаж, като внесат осигуровки за годините на обучението си. През 2009 г. това са направили 1348 души, или с над 500 повече спрямо 2008 г. Всеки от тях е купил средно по 30 месеца, или две и половина години от следването си, показва статистиката на Националния осигурителен институт. Приходите от тези вноски са се увеличили от 1 млн. лв. до почти 1.9 млн. лв. В същото време намаляват, които купуват стаж при навършени години за пенсия (63 години за мъжете и 60 години за жените), тъй като изработеният не им стига. През миналата година от тази възможност са се възползвали около 36 хил. души. От вноските им в НОИ са постъпили малко над 5.1 млн. лв.

За да не бъдат ощетявани хората, които инвестират в образованието си и започват по-късно работа, експерти от консултативния съвет по пенсионната реформа предлагат годините следване в университет да се зачитат безплатно за стаж.

300 лв. такса и караш стара кола още година в. Стандарт

200-300 лева екотакса да плащат собствениците на стари коли, произведени преди 2002 г., които бълват вредни газове над допустимата норма. Тази промяна в обсъждания в парламента Закон за движение по пътищата се предлага от Съюза на българските автомобилисти. Идеята е таксата да се събира от хората с над 8-годишни автомобили, за които периодичният технически преглед е показал, че не покриват определените екологични норми. Таксата трябва да осигури ползването на автомобила още една година. Ако при следващия преглед автомобилът пак не е изправен и отделя много газове, да се спира от движение, искат от Съюза на българските автомобилисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:44 | 16.08.22 г.
fallback