fallback

България представи пред ЕК щетите от гръцките блокади на границата

Общо 110 български компании са декларирали икономически загуби в резултат на блокадата

20:51 | 05.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

България е предоставила на Европейската комисия (ЕК) писмена информация за икономическите последици и понесените щети от началото на блокадата на граничните пунктове с Гърция до момента, предаде БТА.

В информацията са отчетени понесените загуби в двустранната търговия, в транспортния трафик между двете страни, както и в конкретни сектори на българската икономика - селско стопанство, туризъм, текстилна промишленост.

Анализираните от българската страна данни показват, че около 40% от стоковата листа на обичайния за сезона българския износ за Гърция са били засегнати от блокадата, се казва в съобщение на Министерството на външните работи.

Нарушени са редовните автобусни превози между двете страни. Отменени са два влака по международната железопътна линия София-Солун, се посочва още в съобщението.

Негативно е въздействието на блокадата върху туристическия сектор - броят на гръцките туристи, ползващи зимните курорти в България, само през януари е намалял с 5 процента, отбелязват от Министерството на външните работи.

Общо 110 български компании в промишления, селскостопанския, туристическия, транспортния сектор, търговията и услугите са декларирали икономически загуби в резултат на блокадата.

Българската страна ще продължи да анализира данните за понесените щети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
fallback