fallback

Кой прочете правилно писмото от ЕК за заменките?

Според Борисов ни чака съд, за Станишев нещата далеч не са толкова страшни и от ЕК сами ни подсказвали как да действаме

13:35 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

По време на пресконференция в сряда премиерът Бойко Борисов обяви, че е получено писмо от Европейската комисия (ЕК), в което Брюксел ни заплашва със съд, ако до 20 дни не опровергаем съмнението, че извършваните по време на предишното правителство замени на държавни земи представляват неправомерна държавна помощ.

Ден след надвисналата заплаха от съд за България бившият министър-председател пък заяви, че няма такова нещо. Въпросното писмо, което никъде не е публикувано официално, всъщност не съдържало закани за съдебна процедура срещу страната ни.

„В писмото на Европейската комисия (ЕК) по повод на замените на гори от предишното правителство не се говори за санкции“, каза днес пред журналисти Сергей Станишев.

По думите му в писмото много ясно се подсказва какво се очаква да направи българското правителство - да даде аргументите, че извършваните замени не са форма на държавна помощ. „Аз очаквам министър-председателят и правителството да направят точно това - да дадат ясните аргументи, които са налице, за да не пострадат интересите на страната“, коментира Станишев.

Бившият премиер посочва, че в действащото законодателство са описани процедурата и начинът на ценообразуване на една или друга част от горите, в зависимост от това дали има инфраструктура, път в близост и др.

По думите на бившия премиер, по същество замените са суапова сделка, която не представлява държавна помощ. Той обясни, че евентуалната стойност на съответните терени се променя не в резултат на решение на правителството и държавата, а ако съответната община на базата на своите устройствени планове вземе решение за промяна на предназначението.

Според Станишев това е в пълномощията на местната власт и областната управа, която единствено потвърждава дали това е законосъобразно, а не целесъобразно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:38 | 11.09.22 г.
fallback