fallback

Пампорово вече попада в граничната зона

През 2009 г. се забелязва увеличение с около 25 процента на случаите на гранични престъпления по българско-гръцката граница

09:20 | 04.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Пампорово вече попада в граничната зона край българско-гръцката граница, съобщиха от регионалната дирекция „Гранична полиция“-Смолян.

Съгласно влезли в сила през януари т.г. изменения в правилника за приложението на Закона за МВР, „дълбочината“ на граничната зона достига 30 км от границата, докато досега включваше 15-километрова ивица.

Според комисар Тодор Георгиев, директор на местната дирекция на Гранична полиция, през следващите месеци предстои да се извърши новата организация, така че да се покрие като контрол увеличената гранична зона. След разширяването на зоната, граничен патрул вече действа на разклона на панорамния път на изхода на Смолян.

През 2009 г. се забелязва увеличение с около 25 процента на случаите на гранични престъпления по българско-гръцката граница, посочи комисар Тодор Георгиев, представяйки на пресконференция в сряда отчета за дейността на дирекцията през миналата година. Увеличението е предимно по „зелена граница“, в участъците извън пунктовете.

По думите му преобладаващата част от граничните престъпления през годината остават нелегалните преминавания на границата, задържани са общо 328 души. Наблюдава се тенденция на нарастване на случаите на задържани български граждани, опитали да преминат нелегално в Гърция, което според Георгиев се обяснява с последиците от икономическата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:44 | 10.09.22 г.
fallback