fallback

Длъжни ли сме наистина да разрешаваме ГМО?

България чака отговор от ЕК след писмено запитване от български евродепутат

15:07 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Българският депутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) Илияна Йотова депозира днес писмен въпрос в Европейската комисия (ЕК) за генетично модифицираните организми (ГМО) и процедурите, които могат да започнат срещу България във връзка със засягащото ги национално законодателство.

Мотивът за питането е, че през изминалите седмици в България възникнаха подозрения за лобистки интереси при обсъждането на законопроекта за генетично модифицирани организми. Много граждански и екологични организации са сериозно загрижени за бъдещето на българската природа и алармираха българското общество.

В същото време, според зам.-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева, евентуални наказателни процедури срещу България оправдават стъпките към промени в режима за ГМО и внесения от правителството законопроект, се посочва в съобщение от пресофиса на Йотова.

По предварителна информация от Генерална дирекция „Околна среда“ към ЕК българското правителство би могло да се позове на определени текстове от Директива 2001/18/ЕО, ако има нови научни данни и опасности за природата и здравето на хората. Консултациите продължават.

В писмото на българския евродепутат се пита: Какви са основанията на ЕК за започване на наказателна процедура срещу България; намира ли ЕК, че България не е хармонизирала достатъчно законодателството си в областта на генетично модифицираните организми в съответствие с това на Общността и задължена ли е България от общностното законодателство да премахне националната забрана за пускане на ГМО в околната среда или на пазара?

Всичко това наложи въпросът да бъде зададен за приоритетно разглеждане, което предвижда отговор до три седмици от страна на Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
fallback