fallback

Час и половина дебати и проектът „Набуко“ вече е ратифициран от парламента

Предвижда се към 2020 г. газопроводът да заработи с пълния си капацитет

11:21 | 03.02.10 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът ратифицира споразумението за изграждане на проекта „Набуко“ между България, Австрия, Унгария, Румъния и Турция. Това стана след близо час и половина дебати в пленарна зала, при които всички политически сили заявиха, че ще подкрепят изграждането на газопровода, но с различни аргументи.

Споразумението беше подписано на 13 юли 2009 г. и е един от приоритетните проекти на европейската енергийна мрежа. Годишно се предвижда през газопровода да преминават 31 млрд. куб. метра газ.

„Набуко“ е основна възможност за диверсификация на газовите доставки за българската страна, се посочва в мотивите на вносителя - Министерски съвет. Проектът би осигурил и достъпа на България и на Европейския съюз до значителните газови ресурси на Каспийския регион и Близкия изток и съответно би намалил зависимостта от руските доставки на природен газ.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков припомни, че „Набуко“ е приоритетен за ЕС. По думите му, цитирани от БТА, се очаква първият етап да бъде въведен в експлоатация до 2015 г., а към 2020 г. да заработи с пълния си капацитет. Към момента споразумението е ратифицирано от Унгария, а в останалите страни е в напреднал стадий, посочи Трайков.

Преговаряме и за „Южен поток“, който ще струва два пъти повече от „Набуко“, допълни министърът.

От „Коалиция за България“ аргументираха подкрепата си за проекта с това, че той е израз на последователната политика за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Голямата политика на търсене на алтернативни проекти започна през миналия мандат, подчерта Сергей Станишев.

Той отбеляза, че трудностите са свързани с гарантиране на достатъчно количество суровина, от една страна, и от друга - с гарантиране на достатъчно потребление, за да може той да е икономически изгоден. Въпреки че началната проектна цена от около 9 млрд. евро е висока, България отстояваше необходимостта от реализацията на проекта и нуждата от политическа воля в ЕС и страните, които участват, каза лидерът на левицата.

Той посъветва правителството да гарантира доставките от Русия, докато бъде изграден газопроводът, Сергей Станишев посъветва управляващите да продължат и работата по проекта „Южен поток“ и увери, че за реализацията на такива важни проекти правителството може да разчита на конструктивната подкрепа на КБ.

„Г-н Станишев, Вие започнахте работата по сключване на споразумението „Набуко“ , след 16-те „мрачни“ за България дни, когато миналата година руският газ спря за България и се оказа, че няма алтернативни източници на природен газ“, опонира от трибуната депутатът от Синята коалиция Иван Иванов. Според него „Набуко“ дава реална диверсификация на източниците и на доставките за страната ни и в момента е единственият през българска територия с реверсивен режим на действие.

Ключовата дума в големите проекти е приемственост, отговори бившият министър на енергетиката Петър Димитров. По време на газовата криза направихме връзката с Гърция реверсивна, а след това се договорихме за такава и с Турция, допълни той.

Според Рамадан Аталай (ДПС) ратификацията е в интерес на България. Той призова депутатите от ГЕРБ да гласуват срещу премиера си като подкрепят проекта. По думите на Аталай при посещението си в Германия Бойко Борисов е заявил, че „Набуко“ няма как да стане.

Председателят на парламента Цецка Цачева обаче му припомни, че вносител на законопроекта за ратификация е именно Министерският съвет, така че няма драма и нужда депутатите на ГЕРБ да гласуват срещу премиера.

Аталай заяви още, че правителството на Иван Костов е пропуснало възможността да диверсифицира пътищата за доставка на газ, тъй като проектът „Син поток“ е заобиколил България.

Павел Шопов от „Атака“ отбеляза, че е нужен такъв широк политически консенсус и по другите енергийни въпроси, важни за България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
fallback